STM haluaa laajentaa tatuointien sääntelyä

Sosiaali- ja terveysministeriö haluaisi tatuointialan laajemman sääntelyn piiriin. Suomen tatuointiyhdistys ei pidä ongelmana alan yrityksiä, vaan yksityisten henkilöiden netistä tilaamia tatuointivälineitä ja väriaineita.

Kotimaa
Asiakas tatuoijan luona.
Yle Uutiset

Tatuointiala kuuluu Suomessa tällä hetkellä kolmen eri lainsäädännön piiriin - kemikaalilainsäädännön, terveydensuojelulain sekä kuluttajaturvallisuuslain alaisuuteen. Sosiaali- ja terveysministeriössä alalle toivottaisiin kuitenkin omaa EU-tasoista lainsäädäntöä.

- Meillä on peruspalveluministerin ja työministerin allekirjoituksella lähtenyt sellainen kirje, jossa toivottiin, että komissio selvittäisi EU tasolla lainsäädäntöä, mitä tähän tatuointiin liittyy. Eli paitsi väriaineisiin niin hygieniaan liittyviin vaatimuksiin, sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Marilla Lahtinen kertoo.

Tatuointien pitkäaikaisvaikutuksista ei ole olemassa kunnollista tutkimustietoa. Erityisesti ministeriössä ollaan huolissaan tatuoinneissa käytettävistä väriaineista.

- Ei ole mitään kovinkaan yksiselitteistä lainsäädäntöä, jossa edellytettäisiin nimenomaan tatuointiväreille jotain tiettyjä vaatimuksia, niin sitä toivotaan. Niissä tatuointiväreissä voi olla esimerkiksi sellaisia aineita, mitä ei saa käyttää talomaaleissa, Lahtinen sanoo.

- Siellä saisi olla sellaisia kieltolistoja aineista, joita ei saa käyttää tatuointiväreissä tai vaihtoehtoisesti lista aineista, joita saa käyttää. Eli se riski olisi arvioitu, systemaattisemmin kuin nykyään.

Vain harvoille oireita tatuoinneista

20 vuotta alalla työskennellyt, Suomen tatuointiyhdistyksen puheenjohtaja, Tony Raita kuitenkin huomauttaa tatuointivärien kehittyneen vuosien aikana huimin harppauksin.

- Niistä on poistunut myrkyllisiä ainesosia ja niistä on tehty turvallisempia. Värejä testataan ja valvotaan paljon enemmän. Pääasiassa kaikki hyvät tatuointivärit tulevat Kaliforniasta. Ja jos joku ainesosa tai kemikaali saa Amerikassa myyntiluvan, niin kyllä se on yleensä käynyt sellaisen seulan lävitse, että kovinkaan pahoja myrkkyjä värit eivät voi enää sisältää.

Tatuointivärit saattavat aiheuttaa joillekin ihmisille esimerkiksi allergisia reaktioita. Epähygieenisissä tiloissa otettu tatuointi tai huonosti hoidettu tatuointi voi myös aiheuttaa bakteeritulehduksen. Lääkärin mukaan tapaukset ovat kuitenkin harvinaisia.

- Kliininen kokemus osoittaa, että suurin osa tatuoinnin hankkineista ei saa minkäänlaisia oireita. Meidän tulee kuitenkin edellyttää, että tatuoinnin tekemisessä käytetään varmasti mahdollisimman turvallisia värejä, ihotautien erikoislääkäri Nicolas Kluger toteaa.

Klugerin mielestä nyt olisi tärkeä kehittää tutkimusmenetelmiä, jolla ihon alle laittettavia värejä voitaisiin tutkia. Tatuointiyhdistyksen puheenjohtaja Tony Raita olisi ennemmin huolissaan omatoimisista kansalaisista kuin tatuointistudioista. Kuka vain voi tilata tatuointivälineitä netin kautta esimerkiksi Aasiasta.

- Se on noin 50 euroa, niin saat kotiin tatuointikoneet ja –värit. Kiinassa kun tehdään ja pullotetaan värejä halvalla, niin kukaan ei tiedä, mitä ne sisältävät. Ja sitten tehdään niitä (tatuointeja) kotona jossain kotibileissä, niin se ei oo niin kauheen hyvä juttu. Iholle saa kyllä tehtyä aika isoa tuhoa, jos ei tiedä mitä on tekemässä, saati ettei tiedä, mitä ne värit sisältävät.

Muut EU-maat saman asian äärellä

Ihmisten lisääntynyt tatuointihalukkuus on huomattu myös muualla ja komissiota on lähestytty asian tiimoilta myös muista EU-maista. Omaa kansallista tatuointialan lainsäädäntöä sosiaali- ja terveysministeriössä ei kuitenkaan lähdettäisi tatuointialalle tekemään.

- Meillä on tiukasti harmonisoitua kemikaalilainsäädäntöä ja lähdetään siitä, että ongelma sinänsä ei ole mitenkään suomalainen, vaan EU-tasolla ja siksi ratkaisukin olisi hyvä löytyä EU-tasolla, Marilla Lahtinen sanoo.