Myanmarin presidentti lupasi vapauttaa kaikki poliittiset vangit

Satoja mielipidevankeja on jo vapautettu. Britannian pääministeri David Cameron kehotti presidentti Thein Seiniä nopeuttamaan uudistuksia.

Ulkomaat
Myanmarin presidentti Thein Sein.
Myanmarin presidentti Thein Sein.Lynn Bo Bo / EPA

Myanmarin presidentti Thein Sein lupasi vapauttaa kaikki Myanmarin poliittiset vangit vuoden loppuun mennessä. Presidentti kertoi suunnitelmista ensimmäisellä virallisella Britannian-vierailullaan maanantaina.

- Vakuutan, että tämän vuoden loppuun mennessä Myanmarissa ei ole yhtään mielipidevankia, Thein Sein sanoi.

Satoja poliittisia vankeja on vapautettu sen jälkeen kun entinen armeijan komentaja Thein Sein nousi presidentiksi vuonna 2010 ja aloitti poliittiset reformit.

Erityinen komitea on Thein Seinin mukaan perustettu hoitamaan mielipidevankien vapauttamista.

"Odotamme avoimia vaaleja"

Britannian pääministeri David Cameron kehotti Thein Seiniä nopeuttamaan uudistuksia. Cameron pyysi tätä muuttamaan perustuslakia, jotta oppositiojohtaja Aun San Suu Kyi voi osallistua kahden vuoden kuluttua järjestettäviin presidentinvaaleihin.

- Odotamme vapaita, reiluja ja avoimia vaaleja vuonna 2015, Cameron sanoi.

Presidentti Thein Sein on Britanniassa neuvottelemassa kauppa- ja sotilassuhteista. Hän haluaa länsimailta apua entisen Britannian siirtomaan talouden kohentamiseen. Myanmarin talous on kärsinyt vuosikymmeniä kestäneestä diktatuurista ja kansainvälisistä pakotteista.

Pääministeri Cameron kertoi tapaamisen jälkeen olevansa valmis tukemaan rahallisesti Myanmarin poliittisia ja taloudellisia uudistuksia.

Lähteet: Reuters, BBC, The Telegraph