Hyppää sisältöön

Näkökulma: Miksi kirkko pelkää Räsästä?

Päivi Räsänen pelottaa Suomen luterilaista kirkkoa, huomauttaa toimittaja ja teologian opiskelija Heikki Ahonen kolumnissaan. Osuiko sisäministeri tuoreimmassa kohussa lähelle luterilaisuuden ydintä ja tutisevatko piispojen hiipat?

Ote 1700-luvun Raamatusta. Kuva: YLE / Katja Oittinen

Päivi Räsänen taitaa olla vaikuttanut enemmän Suomen luterilaisen kirkon jäsenmäärään kuin kukaan muu sitten Agricolan.

Näyttää siltä, että sisäministeri pelottaakirkkoa ja piispoja. Räsänen totesi puheessaan Kansanlähetyspäivillä, että Raamattu ajaa eräissä tilanteissa lainsäädännön ohitse.

Onko suomalaisten ratkaisu siis erota kirkosta? Piispoja pelottaa.

Suomi kohahti. Oikein poliisiasioista ja kirkkojutuista vastaava ministeri uskaltaa sanoa, että lakia voi joutua joskus rikkomaan. Kauheaa, huusi Suomi yhteen ääneen.

**Toimittajat ryntäsivät heti **penäämään piispoilta kommentteja ja odottamaan tuomiota. Mutta mitäpä kirkonmiehet sanoivatkaan? Piispojen ja joidenkin julkkispappien kommenteista paistaa läpi säikähdys.

Arkkipiispa Mäkinen toteaa Räsäsen olevan yksityishenkilö ja muistuttaa, että ministerin mielipiteet eivät ole kirkon virallinen kanta.

Turun piispa Kalliala myötäilee varovasti Räsästä ja sanoo Ylen haastattelussa, että luterilaiset ovat aina olleet kilttejä, ehkä liiankin kilttejä ja totelleet esivaltaa tilanteessa kuin tilanteessa.

Kirjailijajulkkispappi Jaakko Heinimäki painottaa Iltalehdelle, että sisäministeri ei ole kirkon ääni.

Kukaan ei kuitenkaan uskallasanoa, että Räsänen olisi lakilausunnossaan väärässä.

Taitaa veroeurojen menetys pelottaa liikaa ja tyydytään hyssyttelemään ja ohjaamaan keskustelu toisille uomille vaikka muistuttamalla, ettei ministeri ole edes kirkossa töissä.

Piispojen pitäisi sanoa suoraan, että luterilainen kirkko on laista Räsäsen kanssa samaa mieltä. Mutta ei. Kuitenkin luterilaisen kirkon tärkein tunnustuskirja Raamatun rinnalla, Augsburgin tunnustus lataa suoraan.

Kohdassa XVI painotetaan kristityn velvollisuuksia esivaltaa kohtaan ja sitten sanotaan, että jos lait ja esivalta käskevät tekemään syntiä, tulee kristittyjen totella enemmän Jumalaa kuin ihmistä. Tämä idea löytyy jo Raamatusta ja tämä on kirkon virallinen oppi.

**Piispat eivät voi sanoa sitä **kuitenkaan ääneen, muutenhan kirkko olisi Räsäsen kanssa samaa mieltä.

Ei, taitaa veroeurojen menetys pelottaa liikaa ja tyydytään hyssyttelemään ja ohjaamaan keskustelu toisille uomille vaikka muistuttamalla, ettei ministeri ole edes kirkossa töissä.

Räsäsen ajattelemaa kansalaistottelemattomuutta ovat toteuttaneet muun muassa Mahatma Gandhi, Martin Luther King ja Nelson Mandela.

Onko suomalaisten ratkaisu siis erota kirkosta? Piispoja pelottaa.