1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Isku koettaa kääntää vastatuulta

Huonekaluvalmistaja Isku saattaa joutua lomauttamaan henkilöstöään heikentyneen kalustemyynnin takia. Tehtaalla kuitenkin uskotaan viennin ja tehdastoimintojen uudistamisen kääntävän tilanteen paremmaksi ensi vuonna.

Kotimaan uutiset
isku ja pulpetit
Niko Rönkkö / Yle

Iskun huonekalutehtaalla Lahdessa paiskitaan heinä-elokuussa kovasti töitä. Koulukalusteiden valmistus tulevaa lukuvuotta varten tekee kesäsästä vuoden kiireisimmän ajanjakson. Kesäsesonki takaa, että töitä riittää ainakin toistaiseksi, kertoo Iskun valmistuspäällikkö Aarno Tuominen.

- Meillä on täystyöllisyys. Me olemme ottaneet noin 50 kesätyöntekijää, ja lomittaneet vähän laajemmin. Kesälomia on toukokuusta syyskuuhun, jotta saammme tilauskannan purettua.

Pulpetteja valmistuu Iskulla tänä kesänä noin 6000, mikä on hieman edellisvuotta vähemmän. Pulpettisesongin jälkeen on odotettavissa hiljaisempi syksy, ja Isku saattaa joutua lomauttamaan väkeä.

Suomalaiset pulpetit kiinnostavat ulkomailla

Taantuma on heikentänyt myös huonekalukauppaa, mutta Iskulla odotellaan jo parempia aikoja. Operaatiopäällikkö Saku Antikaisen mukaan valoa on näkyvissä.

- Ennen kaikkea odotamme Arabiemiraatesta isoja kauppoja tänne. Toki myös kotimaassa on saatu hyviä projektikauppoja ja uusia tuotteita lanseerataan parhaillaan.

Arabiemiraatit on Iskulle uusi vientikohde. Kesällä valmistettavista koulukalusteista suurin osa menee kotimaan markkinoille. Noin 15 prosenttia pulpeteista viedään Baltiaan, Skandinavian alueelle ja Venäjälle.

Saku Antikainen kertoo, että Arabiemiraatteihin on viime aikoina perustettu paljon uusia kouluja. Isku koettaa iskeä tähän markkinarakoon, ja kalustaa koulut.

Tusinatuotteesta yksilöllisyyteen

Pulpettiviennin lisäksi kasvua tavoitellaan kehittämällä tehtaan toimintaa joustavammaksi. Tulevaisuuden suunta on pois isoista huonekalusarjoista ja kohti yksilöllisyyttä.

Ennen kaikkea odotamme Arabiemiraateista isoja kauppoja tänne

Saku Antikainen

- Varastoihin ei tehdä juuri mitään. Pyritään valmistamaan asiakkaalle alusta lähtien tuote, joka valmistetaan sen mukaan kuin asiakas itse haluaa, kertoo Antikainen.

Suurin osa Iskulla tehtävistä pulpeteista on vielä varsin tavallisen näköisiä, mutta värit ovat tulleet koulukalusteisiinkin. Tehtaalla on valmistettu erä pulpetteja, joiden kannessa on vaaleanpunainen reunus.