Neljän minnuutin lottuutus ratkaisee murremestarin

Savolaisilla on paljon puolustettavaa, kun murteentaitajat mittelevät paremmuudestaan jälleen heinäkuussa.

kulttuuri
Ihmiset taputtavat.
Savolaiset ja karjalaiset murteentaitajat antavat tällä viikolla työnäytteitä Kuopion Murretorilla. Toimittaja Juha Vauhkonen kävi paikalla lottuuttamassa juontaja Seppo Konosen ja Irja Turusen kanssa.

Heinäkuussa etsitään jälleen Suomen taitavinta murteella puhujaa. Murre-SM järjestetään heinäkuun 27:s päivä Iisalmessa. Sitä ennen murremestareiden työnäytteitä voi kuulla Kuopiossa tällä viikolla järjestettävällä Murretorilla.

Murretorin juontaja Seppo Konosen mukaan Kuopion Satamatorilla kuullaan kuuden päivän aikana Savoksi lottuuttamisen lisäksi myös Karjalan murretta ja toivon mukaan myös pohjalaismurteita – "kunhan vain uskaltaavat nousta tuohon lavalle".

Siinähän kysytään paitsi hyvvee kielellistä lahjakkuutta, myöskin tilannetajua.

Seppo Kononen

- Siviilielämässä olen tutustunut hyviin murteenpuhujiin, olen meille heitä houkutellut. Esimerkiksi papeissa on tavattoman hyviä murteenpuhujia tänä päivänä, hän sanoo.

Avauspäivänä lavalla kävi murremestari Irja Turunen, joka iloitsi suuresta yleisömäärästä satamassa. Hän voitti ujoutensa ja uskalsi "ruveta piätä aakommaan" vasta yllettyään murteella puhumisen Suomen mestariksi vuonna 2011.

- Sitten kun se lähti niin minnoon kirjottanna vaikka kuinka paljon (murteella). Ei sitä ossoo muuta huastoo, yhtä paksut puhheet on kesäsä talavesa.

Savolaisilla paljon puolustettavaa

Savolaiset ovat menestyneet murrekisoissa kautta aikain tavattoman hyvin. Raumalla kaksi vuotta sitten Savon joukkue voitti joukkuesarjan ja lisäksi Marjatta Miettinen sai kunniamaininnan. Tämä toi Suomenmestaruuskilpailut Iisalmeen, Ylä-Savoon.

- Onhan nämä meiän murremestarit meleko taitavia. Osallehan siitä on tullu puoliammattikin niin kuin Anneli Valta-Lisitsinille, Maikki Korhoselle ja Kalevi Puronheimolle, kertoo Murretoria juontava ja Savon Kielen Seuran hallituksessa istuva Seppo Kononen.

Hänen mukaansa Koljonvirralla käytävään murrekilpailuun on ilmoittautunut toistaiseksi puolenkymmentä joukkuetta.

- Siinähän kysytään paitsi hyvvee kielellistä lahjakkuutta, myöskin tilannetajua, että pystyy noppeesti reakoimaan, kun tuomaristo kyselöö jottain, Kononen neuvoo murrekilpailuun osallistujaa.