Häätanssin ei ole pakko olla valssi

Nykypäivänä monia hääpareja voi jännittää tahdon-sanaa enemmän häävalssista suoriutuminen. Useat hääpari turvautuvatkin ammattilaisen apuun hioakseen tanssiaskeleensa kuntoon. Moderni pari valitsee häätanssikseen muun kuin valssin.

Kotimaa
Tanssiparit
Leo La Valle / EPA

Suomea on pidetty paritanssin luvattuna maana. Erityisesti tangoa taivutellaan paitsi festivaaleilla ja lavoilla kesäisin, mutta kuuluupa sen kaihoisa sointi myös monissa vanhemmissa elokuvissa. Mutta miten on tanssitaitojen ja tanssin suosion kanssa nykyään? Monet pariskunnat joutuvat opiskelemaan oman häävalssinsakin häiden lähestyessä kurssilta, kun taitoa ei enää ole.

Kymmenen vuotta tanssimista opettanut Anna Nyberg toteaa, että kaikilla ei ole tanssitaitoa, mutta pienellä harjoittelulla sekin voi kehittyä. Tanssiseura Rollingin tanssikurssilla opetellaan valssin ja foksin lisäksi myös tanssimisen etikettisääntöjä.

- Hyvät käytöstavat on tärkeä osata, esimerkiksi ketään ei revitä lavalle, vaan tanssimaan pyydetään kohteliaasti, Nyberg kertoo.

Vaikka tasa-arvon aikaa eletäänkin, täytyy naisen antaa miehen viedä tanssissa.

Siitä ei tule tanssiessa mitään, jos molemmat yrittää viedä

Tanssinopettaja Anna Nyberg

- Siitä ei tule tanssiessa mitään, jos molemmat yrittää viedä. Siitä tulee enemmänkin vain harmia, Anna Nyberg toteaa.

Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa

Vaasan torilla tehty katugallup osoittaa vanhan sanonnan pitävän paikkaansa: Minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa. Monien suusta kuitenkin kaikui sama sanoma: Tanssitaito on tärkeä ja edes valssi täytyisi osata. 15 vuotta sitten häävalssinsa tanssinut naishenkilö kertoo vielä muistavansa hyvin tanssiaskeleet, vaikka tanssilavalle ei ole muutamaan vuoteen ehdittykään. Huolissaan hän on nuorten tanssitaidosta.

- Nuoret eivät hallitse tanssimista, toteaa haastateltu nainen. Omaa tanssitaitoaan hän on siirtänyt 24-vuotiaalle pojalleen.

Jo pidempään naimisissa ollut pariskunta toteaa nuorten tanssitaidon hävinneen. Pariskunta tunnustaa osaavansa vakiotanssien askeleet, mutta enää kuitenkaan ei tule käytyä lavatansseissa. Viimeisestä valssista on kulunut kolme vuotta.

- Ei täällä Vaasassa ole kunnon tanssilavaa, pariskunta toteaa.

Nuorten tanssitaidon puutetta puoltaa myös nuoren naisen haastattelu. >Hän kertoo kuitenkin uskaltautuneensa häissä muutaman kerran tanssilattian puolelle.

- En osaa tanssia, enkä tykkää tanssimisesta, hän toteaa.

Naiset ovat kovia hakemaan tanssimaan. Silloin on mentävä.

Vanhempi mieshenkilö

Torilta tavoitettu vanhempi mieshenkilö kertoo sen sijaan olleensa nuorena innokas tanssija. Tansseissa käytiin jopa kolme kertaa viikossa. Viimeksi kuukausi sitten tansseissa käyneenä hän toteaa naisten olevan hyviä tanssimaan. Kiitosta saavat erityisesti naistentanssit.

- Naiset ovat kovia hakemaan tanssimaan. Silloin on mentävä, vanhempi mieshenkilö naurahtaa.

Häätanssissa voi käyttää luovuutta

Jos tanssitaitoa vakiotanssien osalta ei löydy, voi häätanssiksi valita jonkun muun kappaleen. Kappale voi olla kaunis hidas kappele, tämän päivän poppia tai elokuvista tuttu sävel. Jos valssi tuntuu tylsältä ja eikä omista kahta vasenta jalkaa, voi hääväen yllättää erikoisemmillakin esityksellä.

- Muutaman koreografioidun tanssin olen hääparille opettanut, Anna Nyberg toteaa.

Torilta tavoitettu nuori kihlapari ei ole vielä ehtinyt miettiä tulevien häidensä tanssiosuutta. Koulussa hankitut taidot ovat kuulemma kuitenkin hallussa.

- Valssi sujuu tilanteen vaatiessa, kihlapari uskoo.