Espoossa riehuvan sairaalabakteerin alkuperä vielä mysteeri

Espoon Puolarmetsän sairaalassa löydetyn harvinaisen CPE-bakteerin alkuperä on vielä pimennossa. Tartunnan saaneita on nyt yhteensä yhdeksän.

Kotimaa
Käsiä pestään saippualla.
Sairastuneiden tulisi pestä kätensä huolellisesti, jotta salmonella ei leviä eteenpäin.Pekka Kauranen / Yle

Puolarmetsän sairaalan vt. ylilääkäri Aija Vanhanen kertoo, että sitkeästä etsinnästä huolimatta bakteerin alkuperä on vielä tuntematon. Vanhanen ei ota suoraan kantaa siihen, jääkö bakteerin alkuperä ehkä jopa lopullisesti pimentoon. Bakteerin alkulähdettä on jahdattu jo kolmatta viikkoa.

- Sitä ei voida koskaan tietää. Tällä hetkellä bakteerin alkuperä on yhä selvittämättä.

Bakteerin lähdettä on naarattu etenkin erikoissairaanhoitopisteistä, joissa Puolarmetsän lähinnä kuntoutujista muodostuvaa potilasjoukkoa on hoidettu.

Puolarmetsässä tartuntoja havaittiin vielä viime viikolla yksi lisää. Kaikkiaan tartunnan saaneita on nyt yhdeksän. Bakteerille altistuneita on laskettu olevan jopa sata. Vanhasen mukaan altistuneita ei ole kuitenkaan havaittu "merkittävästi lisää".

Kaikki bakteerin kantajat ovat oireettomia. Vanhanen kertoo, että osa tartunnan saaneista on jo kotiutettu, mutta hyvien hoito-ohjeiden kanssa.

- Bakteeri on ulosteperäinen, joten etenkin käsihygienia on tartunnan saaneilla tärkeää.

Bakteeri tarttuu helposti sairaalaolosuhteissa. Perusterve ihminen ei bakteeria yleensä saa ja jos saakin, se voi Vanhasen mukaan hävitä itsestään.

Harvoin pohjoismaissa tavattu CPE-bakteeri voi olla pitkään oireeton ja se on erittäin vastustuskykyinen antibiooteille. Oireillessa se voi aiheuttaa vakavia virtsatietulehduksia tai keuhkoputkentulehduksia.

Bakteeritartunta löydettiin kahdeksalta potilaalta Espoon Puolarmetsän sairaalassa heinäkuun alussa. Bakteeri havaittiin lähes sattumalta näytteestä, josta ei tavallisesti otettaisi laajaa bakteeriviljelyä.