Hyppää sisältöön

Vakuutusyhtiö ei rokota pyöräilykypärän puuttumisesta

Suomessa pyöräilykypärän käyttö on laissa määrätty. Onnettomuuden sattuessa pyöräilijä ei kuitenkaan joudu vastaamaan kypärättömyydestään vakuutusyhtiölle.

Kuva: Samuel Aghar / Yle

Pyöräilykypärän käyttö on lain mukaan pakollista, mutta rangaistusta sen käyttämättä jättämisestä ei kuitenkaan langeteta. Moni pohtii, että entä jos pyöräilyonnettomuuden sattuessa ei päässä olekaan kypärää. Kun päävammoista pitäisi hakea vakuutuskorvauksia, miten vakuutusyhtiö tähän suhtautuu. Periaatteessahan kyseessä on niin sanottu oma moka.

- Tällaisessa vahinkotapauksessa aina mietitään sitä, mikä on henkilön oma vaikutus tähän vahingon syntymiseen. Liittyykö asiaan tahallisuutta tai törkeää huolimattomuutta, sanoo palvelupäällikkö Jyrki Jäppinen Lähi-Tapiolasta.

Vakuutusyhtiössä ei kuitenkaaan ole lähdetty tekemään vähennyksiä korvauksiin, vaikka kypärää ei olisi ollutkaan.

- Koska se ei ole poliisin kirjoissa rangaistava rike, ei myöskään vakuutusyhtiö rankaise siitä. Toisaalta itse näkisin asian niin, että siinä otetaan aika iso riski jos on valmis pyöräilemään ilman kypäärää.

Vakuutusyhtiöissä kuitenkin suositellaan lämpimästi sitä että suurin osa suomalaisista kypärän päähänsä hankkisivat.

- Suuri osa päävammoista pystyttäisiin näin välttämään pyöräilyongelmista jos olisi kypärä päässä. Käsittelyyn tulee tämänkaltaisia tapauksia päivittäin.