Pitkos vaihtuu teräkseen Pallaksellakin

Retkeilyn trendimuoto on kevyt vaeltaminen päivärepun kanssa. Pallas-Yllästunturilla rakennetaan uutta, vahvempaa reitistöä, joka vie kulkijoita kylästä kylään.

Kotimaa
Teräspitkoksia asennetaan Pallaksella.
Teräspitkoksia asennetaan Pallaksella.Raimo Torikka / Yle

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto on yksi Suomen suosituimpia retkeilykohteita. Puistossa käy vuosittain liki puoli miljoonaa retkeilijää, ja reitit ovat siis kovalla kulutuksella.

Metsähallituksen Luontopalvelut hakee retkeilyreiteilleen ympäri maata vaihtoehtoisia materiaaleja nopeasti lahoavan puun tilalle. Pallaksella poluille murskataan kiveä ja lahonneita pitkoksia korvataan harjateräksellä, jota on kokeiltu aiemmin muun muassa Rovaniemen Auttikönkäällä.

Kivimurske tehdään paikan päällä uudistettavien polkujen omasta kiviaineksista erityisellä kivenmurskainkoneella. Sorapolkuja on tehty Ylläksellä Kesänkijärven ja Hangaskurun ympäristöön ja työ jatkuu Enotekiön Pyhäkerolla.

Rautapitkoksia rakennetaan Kesänkijärvelle sekä Yli-Kyröön Montellin reitille sekä Maraston entiselle valtionpolulle Enontekiölle.

Kylästä kylään

Pallas-Yllästunturilla on ollut käynnissä Kylästä kylään-hanke, jossa rakennetaan reittejä puiston laitamilla olevien kylien välille sekä kehitetään matkailutuotteita, jotka hyödyntävät reitistöä. Puistonjohtaja Pekka Sulkava uskoo, että hankkeen myötä puiston kävijämäärät kasvavat, ja reitistön täytyy olla kunnoltaan silloin riittävän hyvä.

- Puiston pitää kestää se kasvava matkailijamäärä, mikä ilman hankettakin koko ajan tulee.

Kylästä kylään-hankkeen tunnetuin hedelmä on toistaiseksi Lapland Classic-vaellustapahtuma, joka kokoaa tänä kesänä Pallakselle satoja vaeltajia. Opastetulla vaelluksella kuljetaan keveiden päiväreppujen kanssa ja yövytään puiston laitamien kylissä. Lapland Classicin järjestää ohjelmapalveluyritys Safartica.

Lisäksi kaksi muuta yrittäjää järjestää opastettuja vaellustapahtumia puiston alueella. Pekka Sulkavan mukaan nimenomaan yritysten kiinnostus reitistön parantamiseen on ollut suurta:

- Täällä on tällä hetkellä jo yli sata yrittäjää jotka ovat maksaneet päästäkseen mukaan tähän tuotteeseen ja sen kehittämiseen ja kylästä – kylään matkailuun. Vaelluksilla kuljetaan oppaan johdolla ja yrittäjä huolehtii kaikki tarjoilut ja asiakkaitten tavarat siirtyy aina seuraavaksi yöksi uuteen majoituspaikkaan.

Reittien kehittämishanke jatkuu vuonna 2014, jolloin viimeistellään Kylästä kylään-runkoreitistö.