Riemukas räsymatto valtaa alaa

Perinteinen räsymatto on kokenut uuden nousun. Kotoilun myötä kysyntä alkoi kasvaa jo viime vuonna. Tosin Suomessa toimii enää vain kymmenkunta mattokutomoa. Vielä muutama vuosikymmen sitten yksistään Lappajärvellä mattoja louskuteltiin liki sadassa kutomossa.

Kotimaa
Olli Ketolalla menee maton pään solmimiseen keskimäärin minuutti.
Olli Ketolalla menee maton pään solmimiseen keskimäärin minuutti.Mirva Korpela / Yle

Muun muassa Alajärvellä villamattoja valmistanut Botnia Carpet on lopettanut tuotantonsa ja myynyt valtaosan koneistaan Intiaan Ruotsiin. Samanlaisen kohtalon on kokenut moni muu mattovalmistaja.

Muutamia sinnikkäitä on kuitenkin yhä jäljellä, kuten Halla-ahon Kutomo Alajärvellä, Hoiskon kylässä. 35-vuotias yritys on suurimmillaan työllistänyt seisemän henkeä, nyt puuvillamattoja tekee isäntäpariskunta kahdestaan.

- Suomessa on vaikea pärjätä työvoimavaltaisella alalla, selventää yrittäjä Olli Ketola.

Mattoteollisuudessa raju pudotus

Aikanaan yhdestä pohjalaiskylästä sattoi löytyä kymmeniä mattokutomoita. Esimerkiksi Lapuan Kauhajärvellä niitä oli yli 40 ja Lappajärven kunnassa lähes sata. Suomalaisen maton kulta-aika osui 1980 -luvulle ja näkyi myös Halla-ahon kutomossa.

- Kotimaa on ollut päämarkkina-alue, mutta me tehtiin mattoja myös Ruotsiin ja Norjaan. Vientiin meni nimenomaan chenillemattoja ja väliamerikkalaistyylistä, pitkänukkasta puuvillamattoa. Mattoja meni niin paljon kuin niitä pystyttiin tuottamaan, muistelee Ketola.

Kuteet värjätään Lappajärvellä

Raaka-aine eli valkoiset puuvillakuteet tulevat tällä hetkellä lähinnä Turkista ja ne värjätään kotimaan tarpeisiin Lappajärvellä. Yrittäjä ennustaa, että pitkään jatkunut nukkamattomuoti on menossa ohi ja tilalle tulevat plyyssimatot.

- Hyvälle plyyssimatolle on kysyntää, mutta sitähan ei tuoteta kotimaassa. Euroopassa sen pääpaikka on Belgia, sanoo Ketola.

Valopilkkuna iloiset räsymatot

Kotimaisesta tuotannosta ilopilkuksi ovat nousseet räsymatot. Se tuntuu niin isossa mattotehtaassa, liki 40 henkeä työllistävässä VM-Carpetissa Lappajärvellä kuin piskuisessa Halla-ahon kutomossakin.

- Vanhan ajan räsymatto, niin sanottu ritiratimatto on nostanut valtavasti suosiotaan. Tässä tullaan siihen, että kaikki palaa joskus jurilleen. Se näkyy tänä päivänä mattoteollisuudessa, hymyilee Ketola.

Artikkelia korjattu 9.8.2013 klo 10.56: Ensimmäiseen kappaleeseen täsmennetty Botnia Carpetin tuotannon lopettaminen ja myytyjen koneiden kohdemaat. Anssi Leppänen