Asiantuntija: lelukäärme aseeksi lokkeja vastaan

Kesän mittaan esimerkiksi Kalajoella, Teerijärvellä ja Ullavassa ihmiset ovat tuskastuneet likaaviin ja kirkuviin lokkeihin. Suojeltua naurulokkia ei kuitenkaan saa ampua tai häiritä pesimäaikaan. Biologi kertoo, mitä kikkoja lintujen torjumiseen saa käyttää. Aseeksi voi ottaa vaikkapa muovikäärmeen tai -sorsan.

luonto
Naurulokit liitelevät taivaalla
YLE / Mika Kanerva

Biologi Harri Hongell Pohjanmaan ely-keskuksesta kertoo, että ympäristöministeriön ja EU:n mukaan ihmisellä odotetaan olevan tietty sietokyky lintujen suhteen. Etelä-Suomessa ikkunan takana laulava satakieli saattaa ärsyttää, mutta sitä ei saa sieltä ampua pois.

- Ne ovat kuitenkin luontokappaleita. Niitten pesimäaikainen aika on rauhoitettu luonnonsuojelulain mukaan. Niitä ei siis saa häiritä, eikä varsinkaan tuhota, kun ne pesivät.

- Pesiminen kestää oman aikansa. Poikueet saatetaan maailmalle, opetetaan lentämään ja päästetään matkaan. Ongelma ainakin käytännössä poistuu Ullavanjärveltä heinäkuun aikana, koska naurulokit muuttavat heinäkuun loppuun mennessä.

Lelut avuksi

Ihmisellä ei välttämättä ole lain vaatimaa kärsivällisyyttä linnun suhteen. Jos lintu poistuu häiritsemästä vasta heinäkuun lopussa palatakseen taas takaisin seuraavana keväänä, ihminen saattaa haluta tehdä jotain. Pyssyyn ei kuitenkaan saa tarttua, varoittaa biologi Harri Hongell.

- Laki ei anna mitään mahdollisuuksia. Pitää ensin selvittää mahdolliset muut torjuntakeinot, ennen kuin vähentää poikkeusluvalla, ampumalla tai miten vaan.

Keinoiksi biologi ehdottaa leluja. Linnut karsastavat käärmeitä ja reviirin jo vallanneita muita lintuja.

Laitureita tai veneitä voi suojata linnun ulosteilta helposti. Lelukaupasta saa muovikäärmeitä, jotka ovat varsin tehokas karkottaja.

Harri Hongell, biologi, Pohjanmaan ely-keskus

- Laitureita tai veneitä voi suojata linnun ulosteilta helposti. Lelukaupasta saa muovikäärmeitä, jotka ovat varsin tehokas karkottaja. Linnut turtuvat käärmeeseen ajan kanssa. Sitä voi pitää vaikka eri päivinä näkyvissä.

- Myös kuvasorsien käyttö on osoittautunut hyväksi tavaksi. Kun linnut näkevät vedessä kelluvan muovisorsan, ne luulevat, että reviiri on jo täytetty. Ne ovat tehokas keino laiturin lähellä.

Naurulokit suojeltuja

Merialueella lokeista viihtyy varsinkin harmaalokki, joka ei ole rauhoitettu. Teerijärvellä ja Ullavanjärvellä ihmisiä ärsyttävät naurulokit, jotka ovat suojeltuja lintuja. Harri Hongell arvioi, että naurulokkeja on Keski-Pohjanmaalla ja lähialueella 20-30 000 paria.

Naurulokeista Ullavanjärvellä asustaa biologin mukaan 1500-2000 paria eli 3000-4000 aikuista yksilöä. Maakunnan naurulokkipopulaatio on levittäytynyt kolmelle alueelle, Teerijärven seudulle, Uudenkaarlepyyn Jepuan alueelle sekä Kalajoelle.

Hongell arvioi, että naurulokkeja on alueella vähemmän kuin ennen, koska turkistarhoja -lintujen ruuan lähteitä- on maakunnassa aiempaa vähemmän.

Hongell pitää mahdollisena, että linnut ovat Teerijärveltä siirtyneet osittain myös Ullavanjärvelle. Teerijärvellä saatiin lupa poistaa naurulokkien pesimäpaikkoja kahteen otteeseen muun muassa pintaruoppauksella.

- Uimarannan läheltä noin 2000 parin populaatio lähti pois ja liittyi paikkakunnalla olleeseen suureen populaatioon.

Haju, melu ja ulosteet ärsyttävät

Ullavanjärven rannalla osa asukkaista ja mökkiläisistä on tuskastunut naurulokkeihin. Tiheimmän populaation alueella asukkaat joutuvat pitämään ikkunat kiinni lokkien aiheuttaman melun ja ulosteiden hajun vuoksi. Ullavalainen Jussi Korpi kertoo, että linnut liikkuvat erityisesti Vares- ja Hanhilahden alueilla.

Kyllähän se kirkuminen on melko kovaa. Paskomien on yksi ongelma.

Jussi Korpi, Ullava

- Kyllähän se kirkuminen on melko kovaa. Paskomien on yksi ongelma. Ojansuussa ei varsinaisella uimarannalla pysty uimaan, kun lokit paskoo. Kokkolan kaupungista käyvät siivoamassa välillä rantaa, luonnehtii Jussi Korpi.

Aihe tuntuu olevan paikkakunnalla arka. Moni kertoo nimettömänä haitoista ja kiusasta, mutta haastatteluun ei moni suostu. Miksi, Jussi Korpi?

- Yksi syy ovat lintuharrastajat. Ne kehuu populaatiota täällä. Moni ei halua olla niiden kanssa eri mieltä. Pelätäään, että tulevat tänne isännöimään ja huutamaan.