1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Oletko yrittänyt ostaa lottoriviä luottokortilla? Ei onnistu

Säädöksillä yritetään paitsi hillitä velaksi pelaamista myös suojella luottokortin omistajia väärinkäytöksiltä.

Kuva: Yle Uutiset

Pikainen kioskikäynti ennen tilipäivää voit tuottaa odottamattoman yllätyksen.

Vaikka luottokortilla voi nykyisin maksaa melkein mitä tahansa, ihan kaikkiin ostoksiin Visaa ei voi vinguttaa. Muun muassa rahapelit, lotto, pitkäveto, totopelit ja vaikka bingo jäävät väliin, jos käteinen on kulunut loppuun ja tili tyhjä.

- Arpajaislaki määrää, että luotolla ei voi maksaa arpapelejä, sanoo entisen Luottokunnan eli nykyisen Netsin riskienhallintajohtaja Jani Kallio.

Arpajaislain piiriin kuuluvat muun muassa kaikki raha-arpajaiset, vedonlyönti-, toto- ja kasinopelit sekä raha-automaatit kuten myös tavara-arpajaiset, arvauskilpailut, bingot ja tavaravoittoautomaatit.

Pelkästään pelailuun, arpajaisiin ja vedonlyöntiin luottokortin käyttörajoitukset eivät kuitenkaan jää. Kallion mukaan luottokorttia ei voi myöskään käyttää velkojen perintään tai velan takaisinmaksuun.

- Lisäksi luottokortilla maksettavat tuotteet ja palvelut eivät saa olla lainvastaisia. Luottoyhtiöt tekevät kauppiaiden kanssa sopimuksen, jossa velvoitetaan huolehtimaan siitä, että tuotteet ovat lainmukaisia, Kallio selventää.

Hänen mukaansa säädöksillä pyritään suojelemaan luottokortin omistajia väärinkäytöksiltä, jos kortti on joutunut vääriin käsiin. Erityisesti etäkauppa voi kuitenkin tuoda mukanaan hankalia tilanteita, mikäli kohdemaan ja Suomen lainsäädäntö eroavat huomattavasti toisistaan.

- Esimerkiksi Visalla ja MasterCardilla on kuitenkin kansainväliset säännöt, jotka ovat kaikille samat, Kallio muistuttaa. 

Luottoyhtiön kauppiaiden kanssa tekemät sopimukset tavallisesti kieltävät myös luotottajan brändiä kolhivien tuotteiden kuten piraattien maksamisen luottokortilla. Jos väärinkäytöksiä kuitenkin ilmenee, niin luottoyhtiöillä on mahdollisuus pistää kauppiaan kanssa sopimus poikki.

- Lainvastainen toiminta päätyy luonnollisesti poliisitutkintaan, Kallio alleviivaa.