Siirtonurmesta tuli jokanaisen pihakate

Siirtonurmesta on tullut hittituote suomalaisilla pihoilla. Puutarhasuunnittelijat suosivat sitä, sillä piha tulee kuntoon kerta heitolla. Siirtonurmen tuottaja muistuttaa kuitenkin, että kasvualustan täytyy olla kunnossa. Siirtonurmikin vaatii tarkkaa hoitoa.

Kotimaa
Siirtonurmea rullataan pihalle.
Siirtonurmea rullataan pihalle.Minna Rosvall / Yle

Siirtonurmi kasvattaa suosiotaan tavallisilla suomalaispihoilla. Aiemmin jalkapallo- ja golfkentillä suosituksi tullut kate on mukana monessa pihasuunnitelmassa. Suomessa siirtonurmea myydään vuodessa 50 - 70 hehtaaria. Siirtonurmen tuottajia on kymmenkunta. Loimaalla siirtonurmea kasvattavan Vihervakan toimitusjohtaja Risto Sarkki vahvistaa, että siirtonurmesta on tullut kulutustavaraa.

- Nykyään menee paljon siirtonurmea yksityispihoille, varsinkin kun toimitusten lukumäärää laskee. Nykyihminen vaatii heti valmista, kertoo Sarkki.

Kaarinassa asuva Nipalan perhe valitsi myös uuden omakotitalonsa pihalle siirtonurmen.

- Tämä oli puutarhasuunnitelmassa ja se sopi meidän budjettiimme. Nähtiin, että tämä on mukavampi, kun vaihtoehtona olisi ollut odottaa taas vuosi (nurmikon kasvamista). Nyt me saadaan jo tänä kesänä käyttää tätä ja lapset pääsee tähän. Se on mukavaa, pohtii Jani Nipala ja johdatttaa tyttärensä Janninkin nurmelle.

Pienet yritykset innoissaan kysynnästä

Soittokierros siirtonurmea tuottaviin yrityksiin kertoo, että pienoista buumia on ilmassa. Varsinkin pienet tuottajat ovat innoissaan siirtonurmen suosiosta.

Seinäjoen kupeessa toimivan Vihermaton yrittäjä Asko Mäki kertoi luopuneensa sikalasta ja aloittaneensa sen sijaan siirtonurmibisneksen.

- Siirtonurmibisneksessä on kova buumi. Ala kasvaa valtavaa vauhtia ja meidän yrityksessä uutta nurmialaa kylvetään koko ajan. Siirtonurmi on erityisesti nuorten ihmisten suosiossa. He rakentavat ja haluavat pihat kuntoon, kertoo Mäki.

Nykyihminen vaatii heti valmista.

Risto Sarkki, Vihervakan toimitusjohtaja

Loimaalla toimivan Risto Sarkin yritys on maan kolmanneksi suurin. Hän kertoo, että heillä kuumimmat siirtonurmen myyntivuodet olivat 2000-luvun puolivälissä.

- Nyt on minun mielestäni tasaantumisen vaihe. En tiedä, vaikuttaako lama siihen, mutta tasaista kasvua ei ole parhaillaan. Tuntuu siltä, että tänä vuonna menee nurmikkoa vähemmän kuin viime vuonna. Toivottavasti olen väärässä, pohtii Sarkki.

Perustan oltava kunnossa tai nurmikosta syntyvä ilo loppuu lyhyeen

Nurmikon kasvattaminen on monen mielestä hankalaa, mutta siirtonurmen kanssakin saa olla tarkkana. Siirtonurmen toimittajat korostavat oikean perustan tärkeyttä.

- Jos kenttää tai pihaa uusitaan, se pitää ensin uusia se pohja. Ei ole mitään järkeä heittää vanhalle pohjalle nurmimattoa päälle ja ihmetellä, kun se ei menesty siinä, pohtii Risto Sarkki.

Jos pohjassa tinkaat, parin kolmen vuoden päästä se alkaa sammaloitua ja voi muutenkin huonosti.

Risto Sarkki, Vihervakan toimitusjohtaja

Sarkki neuvoo, että nurmikon perustamisessa pyritään 15 - 20 sentin paksuiseen kasvukerrokseen. Kaadot pitää suunnitella oikein, ettei vesi makaa. Nurmikko tarvitsee runsasta kastelua. Tarvitaanko puutarhasuunnittelijoita tekemään perusta?

- Tekijöitä tarvitaan ja suunnittelijoita. Aika monessa kohteessa on savimaa pohjana. Kun siihen levitetään viisi senttiiä multaa, se on varmaan hyvännäköinen tämän syksyn ehkä ensi vuodenkin. Jos pohjassa tinkaat, parin kolmen vuoden päästä se alkaa sammaloitua ja voi muutenkin huonosti, neuvoo Sarkki.

Sarkki lohduttaa, että kyllä tavallisella kasvattamisella nurmikosta saa hienon.

- Jos hoidat, leikkaat säännöllisesti, lannoitat, huolehdit rikkakasvitorjunnasta, sehän on tämännäköinen. Ei sitä yleensä jaksa vaan tehdä. Tämä on aika kovaa hommaa, sanoo Sarkki ja viittaa silmänkantamattomiin jatkuviin nurmikenttiin.