Vaaratilanne avaruudessa - astronautin kypärä alkoi täyttyä vedellä kesken avaruuskävelyn

Avaruuspuvun sisällä on tukala olla, jos sen sisään alkaa tulla vettä. Näin kävi italialaiselle astronautille avaruuden tyhjyydessä.

Ulkomaat
Astronautti Luca Parmitano kuvattuna hänen kollegansa Chris Cassidyn kypäräkameran kautta Kansainvälisellä avaruusasemalla 16. heinäkuuta juuri ennen avaruuskävelyn alkua.
Astronautti Luca Parmitano kuvattuna hänen kollegansa Chris Cassidyn kypäräkameran kautta Kansainvälisellä avaruusasemalla 16. heinäkuuta juuri ennen avaruuskävelyn alkua.NASA / AFP / LEhtikuva

Kansainvälisellä avaruusasemalla koettiin tänään tiistaina erikoinen vaaratilanne. Kaksi astronauttia oli suorittamassa asennustöitä avaruusaseman ulkopuolella, kun toisen miehen kypärään alkoi valua vettä.

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa määräsi miehet palaamaan heti avaruusasemalle.

Onnettomuus tapahtui italialaiselle Luca Parmitanolle, joka on ensimmäinen italialainen avaruuskävelijä. Hänen kollegansa, yhdysvaltalainen Christopher Cassidy joutui auttamaan Parmitanoa, että tämä pääsi turvaan.

Parmitano kertoo havainneensa yllättäen, että hänen takaraivollaan valui runsaasti vettä. Aluksi hän luuli vain hikoilevansa runsaasti, mutta nestemäärä kasvoi nopeasti ja lopulta vettä tuli hänen silmiinsäkin.

Miehet arvelevat, että vesi oli peräisin Parmitanon avaruuspukuun kuuluvasta juomapullosta, joka oli alkanut vuotaa. Vettä valui arviolta puolisen litraa.

Miehet olivat valmistelemassa venäläisen avaruuslaboratorion kiinnittymistä kansainväliseen avaruusasemaan. Alun perin yli 6-tuntiseksi suunniteltu avaruuskävely supistui tapahtuman seurauksena tuntiin.

Lähteet: AP