1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Puula-forumilla keskustellaan kansalaisvaikuttamisesta - järvien suojelu edellyttää yhteistyötä

Kangasniemellä keskustellaan jälleen 16.7. Puulaveden tilasta ja tulevaisuudesta. Tänä vuonna yleisötilaisuudesa käsitellään Puulan monimuotoisuutta ja paneudutaan muun muassa metsätalouden vaikutuksiin sekä kansalaisvaikuttamiseen. Paikalla on puhumassa esimerkiksi ministeri Iiro Viinanen ja ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka.

luonto
Hirvensalmen kylänraitin rivitaloja järvenrannalla.
Riina Ahonen / Yle

Jo perinteeksi muodostuneen foorumin yksi tämän vuoden puhujista on metsäntutkimuslaitoksen professori Leena Finér. Hän kertoo tapahtumassa metsätalouden vaikutuksista vesistöihin.

- Puulaan metsätalouden vaikutukset eivät ole erityisen dramaattisia. Metsätalouden vaikutukset näkyvät haitallisemmin pienissä lahdissa, joissa vesi ei vaihdu ja joihin voi siksi syntyä mutakuormitusta. Tuolloin järvi voi rehevöityä ja sinne voi syntyä esimerkiksi typpi- sekä fosforikuormitusta.

Maataloudesta syntyy Finérin mielestä metsätaloutta merkittävämmät kuormitukset vesistöille. Finérin mukaan maatalouden aiheuttamaa vesistöjen kuormitusta voitaisiin ehkäistä esimerkiksi suojavyöhykkein ja ojituksia jaksottamalla.

Puulan vesistöä Finér pitää kunnoltaan erinomaisena. Siksi sitä pitäisi vaalia. Hänen mukaansa tehokas järvien suojelu edellyttää tiivistä yhteistyötä useiden osapuolten välillä. Puula-foorumia hän pitää erinomaisena esimerkkinä siitä, että yhdessä asioihin voi vaikuttaa.

- Meillä on ollut vähän perinne, että metsätalous, turvetuotanto ja maatalous toimii omilla sektoreillaan ja huolehtivat omalla pesällään. Jos toimittaisiin yhdessä ja laitettaisiin resurssit yhteen, saataisiin enemmän aikaiseksi vesistöjen hoitamiseksi. Kun toimitaan sektoreittain, niin saattaa käydä niin että vain riidellään keskenään kuka kuormittaa järviä enemmän ja kuka ei, metsäntutkimuslaitoksen professori Leena Finér naurahtaa.

Lue seuraavaksi