Hyppää sisältöön

Toiminta ei enää kannata: Jäätelöautojen ääni hiljenee lopullisesti

Jäätelön kulutus Suomessa laskee edelleen tasaisesti. Myös jäätelökioskien määrä on vähentynyt muutamassa vuodessa noin sadalla. Kuukauden kuluttua loppuu myös Kotijäätelöautojen toiminta.

Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Nestlen toimitusjohtajan Sakari Kotkan mukaan yhtiö lopettaa Suomen Kotijäätelön liiketoiminnan kannattamattomana. Toiminta loppuu elokuun 18. päivänä. Kotijäätelön tuotteita ovat myyneet ketjuyrittäjät eli franchising-yrittäjät.

- Jos Suomi olisi ainoastaan Uudenmaan läänin suuruinen ja vuoden pituus olisi vain neljä kuukautta, niin se olisi ollut kannattavaa toimintaa, Kotka selvittää.

Hänen mukaansa liiketoiminnan jatkaminen ei osoittautunut kestäväksi ratkaisuksi.

Kotijäätelö ehti toimia Suomessa parikymmentä vuotta. Ketjuyrittäjiä on ollut kaiken kaikkiaan yhdeksän, tänä kesänä enää kolme.

Pudotusta kolmatta vuotta

Jäätelön kokonaiskulutus Suomessa vähenee jo kolmatta vuotta. Kysyntä on supistunut parikymmentä prosenttia. Jäätelökioskeja on pudonnut pelistä pois satakunta kolmessa vuodessa. Kesätyöpaikkoja on kadonnut satoja.

Nestlen toimitusjohtaja Sakari Kotka panee kaiken valmisteveron eli makeis-, jäätelö- ja virvoitusjuomaveron piikkiin.

- Valitettavasti valtiovalta on muistanut meitä valmisteverolla, joka pudotti kokonaiskysyntää. Kiinteät kustannukset ovat nousseet, joka vaikuttaa kilpailukykyymme, Kotka sanoo.

Vero tuli voimaan vuonna 2011. Sen jälkeen jäätelön kuluttajahinnat ovat nousseet 40 - 60 prosenttia.