Viljasatoa verottava hukkakaura yleistyy Keski-Suomessa

Uusia esiintymiä löytyy maakunnan viljapelloilta joka vuosi, kerrotaan Pro Agria Keski-Suomesta. Maanviljelijöitä patistetaan tarkastamaan pellot huolella.

peltoviljely
Hukkakauraa
Yle / Mari Latva-Karjanmaa

Hukkakaura vie elintilaa varsinaiselta viljalta, ja satomäärät rikkakasvin saastuttamilla pelloilla jäävät huomattavasti normaalia pienemmiksi. Keski-Suomessa hukkakaura on yleistynyt viime vuosina, mutta rikkakasvin leviäminen ei ole ollut yhtä nopeaa kuin Etelä-Suomessa.

- Uudellamaalla ja Turun seutuvilla jopa 20 - 30 prosenttia peltoalasta on saastunut. Keski-Suomessa saastunutta alaa on muutamia prosentteja. Yksi syy hukkakauran vähyyteen on se, että täällä ei ole paljoa viljapeltoja vaan pellot ovat nurmella, kertoo Pro Agria Keski-Suomen johtaja Vesa Laitinen.

Tarkastukset syytä aloittaa tällä viikolla

Vaikka hukkakaura ei ole Keski-Suomessa iso ongelma, on sitä syytä torjua myös täällä. Rikkakasvin torjunnassa viljelijät ovat avainasemassa.

- Tyypillisesti hukkakaura leviää tarkastamattoman kylvösiemenen tai muuttolintujen mukana. Eli yksi keino torjua kasvin leviämistä on se, ettei kylvä siemeniä, joiden alkuperä on epäselvä. Toisekseen pellot kannattaa tarkastaa huolella, sillä siinä vaiheessa, kun hukkakauraa on vasta muutama yksilö, kasvin kitkeminen on helppoa, Laitinen huomauttaa.

Mikäli hukkakaura pääsee valtaamaan koko pellon, tarvitaan kasvin kitkemiseksi kemiallisia torjunta-aineita.