Hei, leikitäänkö ihmisoikeuksia?

Kansainvälisen CISV-järjestön leirillä halutaan kasvattaa lapsista suvaitsevaisia maailmankansalaisia ja vähentää eri kulttuureja koskevia ennakkoluuloja.

Kotimaa
Leiriläisiä Nummi-Pusulassa.
Yle Uutiset

Jo 11-vuotias tietää, mitä ovat ihmisoikeudet. Kansainvälisellä lastenleirillä Nummi-Pusulassa teemana on lastenoikeudet, joista leiriläiset oppivat leikkien ja keskustelujen kautta. Leirille on saapunut lapsia 12 eri maasta ja kulttuuritaustasta, ja monilla on selkeä käsitys siitä, mitä oikeuksia heillä on.

- Ihmisoikeudet tarkoittavat, että kaikilla on samat oikeudet ja kaikkia kohdellaan tasa-arvoisesti. Me kaikki olemme yhtä arvokkaita, kertoo Costa Ricasta leirille saapunut Luciana Musmanni.

Myös yhdysvaltalaisella Jared Caldwellilla on tarkka näkemys.

- Jokaisella lapsella on oikeus koulutukseen, ruokaan ja suojaan. Jos jollain on ongelma hänen pitäisi kertoa siitä poliisille, ja sitten ongelma korjaantuu.

Ennakkoluulot kumoon leikkien avulla

Lapset oppivat leirillä uusia asioita myös toistensa maista ja keskustelevat erilaisista ennakkoluuloista. Eräässä leikissä lapset kirjoittivat ja piirsivät paperille eri maita koskevia mielikuvia.

Ihmiset ovat kivoja kaikkialla maailmassa, joten ei ole syytä sotia.

Josha Schachtscheider

- Brasiliaa koskevat stereotypiat käsittelivät slummeja ja Intiaa koskevat mielikuvat köyhyyttä ja naisen asemaa. Leikin ideana oli keskustella siitä, mitkä asiat pitävät paikkansa ja mitkä eivät. Maailmassa on paljon muutakin kuin yhdenlaiset mielikuvat, leirijohtaja Rauha Kauppinen kertoo.

Leiriläisiä Nummi-Pusulassa.
Leiriläisiä Nummi-Pusulassa.Yle Uutiset

Suvaitsevaisuus ja kansainväliset kaverit ovat tärkeässä osassa. Kaverin kulttuuria pitää kunnioittaa, vaikka se olisi kuinka erilainen kuin oma kulttuuri.

- Olen ymmärtänyt leirillä, että ihmiset ovat kivoja kaikkialla maailmassa, joten ei ole mitään syytä sotia, saksalainen Josha Schachtscheider summaa.