1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Venäjä esti maailman suurimman merellisen suojelualueen syntymisen

Venäjä ei ole varma, onko Antarktisten merien suojelukomissiolla oikeus julistaa merialueita suojeluun.

Venäjä on estänyt valtavan meriluonnon suojelualueen synnyn Antarktisten merien suojelukomission (CCAMLR) kokouksessa Saksan Bremerhavenissa. Luonnonsuojelujärjestöt ovat raivoissaan Venäjän toiminnasta.

24 maan muodostama järjestö oli valmis sopimaan suojelualueesta, joka olisi auttanut huomattavasti maailman ylikalastettujen kalakantojen toipumista. Venäjä kuitenkin asetti järjestön laillisen aseman kyseenalaiseksi. Kanta ihmetyttää luontojärjestöjä, koska Venäjä on yli 30 vuotta sitten alkunsa saaneen järjestön perustajajäsen.

Järjestössä oli käsittelyssä Yhdysvaltain ja Uuden-Seelannin tekemä aloite 2,3 miljoonan neliökilometrin laajuisen suojelualueen perustamiseksi Etelämantereen itäreunalle, Intian valtamerelle. Jos ehdotus olisi hyväksytty, olisi se lähes kaksinkertaistanut merellisten suojelualueiden laajuuden.

Toinen ehdotus koski 1,6 miljoonan neliökilometrin aluetta Rossinmerellä. Ehdotuksen takana olivat EU, Ranska ja Australia.

Suojelukomissio yritti sopia suojelualueesta jo viime vuoden lokakuussa. Tuolloin Venäjä ja Ukraina torjuivat esityksen, koska niiden mielestä se rajoitti liikaa kalastusta. Lokakuun kokouksen ainoa anti oli päätös ylimääräisestä kokouksesta Bremerhavenissa. Nyt senkin tulos jäi olemattomaksi.

Luonnonsuojelijat olivat pettyneitä Venäjän linjaan. Pew-tutkimuslaitoksen kampanjoija Andrea Kavanagh moitti Venäjää haluttomuudesta neuvotella.

- Venäjän valtuuskunta riskeeraa kansainvälisen yhteistyön ja hyvän tahdon. Ne ovat meriensuojelun perusperiaatteet, Kavanagh sanoi.

- Kahden vuoden valmistelun jälkeen meille ei jää käteen mitään. Kaikilla muilla oli halu neuvotella, paitsi Venäjällä, sanoi Antarctic Ocean Alliance -järjestön johtaja Steve Campbell.

Venäjän valtuuskunta ei ole kommentoinut kokoustapahtumia.

Luonnonsuojelujärjestö WWF:n Venäjän toimistossa työskentelevä Polina Zhbanova ei kuitenkaan pidä tilannetta toivottomana. Ria-Novosti-uutistoimistolle hän sanoo, ettei Venäjä tyrmännyt itse ajatusta suojelualueesta, vaan halusi vain täsmentää sopimuksen ykstyiskohtia. Venäjä jopa teki eräitä kompromissiesityksiä, joita muut maat eivät hyväksyneet, Zhbanova sanoo.

Suojelualuetta käsitellään jälleen komission seuraavassa kokouksessa Australiassa lokakuussa, joskin päätöstä ei tuolloinkaan odoteta syntyvän.

Kalastuksen rajoittamista antarktisilla merillä pidetään tärkeänä, koska alue on varsinkin valtavien planktonmassojern syntyaluetta. Plankton taas on lukuisien merenelävien ruokaa ja siten ravintoketjun perusta. Lisäksi Etelämantereen alueella elää lukuisia harvinaisiksi käyneitä lajeja.