Vainoaja piinasi ex-puolisoaan 5 000 tekstiviestillä ja riistakameroilla

Asiantuntijat muistuttavat, että puolison vainoaminen tuottaa myös lapsille jatkuvaa pelkoa ja kärsimystä.

Sirkka Mehtola ja Marko Forss
Entisen puolison vainoamat naiset saattavat joutua elämään vuosikausia turvattomassa tilanteessa. Lainsäädäntökään ei anna riittävästi keinoja puuttua vainoamiseen. Ratkaisuja pohtii Aamu-tv:n kesäpaviljongissa Viola väkivallasta vapaaksi ryn toiminnanjohtaja Sirkka Mehtola sekä nettipoliisi Marko Forss.

Lähestymiskielto ei toiminut, vaan provosoi ex-miestä uhkailemaan entistä enemmän, kertoo Yle Uutisten haastattelema nainen kokemuksistaan.

Naisen kaltaiset vainoajien uhrit saavat näillä näkymin ensi vuoden alusta alkaen avukseen lain, joka tekee vainoamisesta rangaistavaa.

Ylen haastatteleman naisen entinen puoliso lähetti naiselle ja lapsille lukuisia tappouhkauksia ja oli yhteydessä päivittäin. Yhden vuoden aikana tekstiviestejä tuli 5 000 ja puheluitakin satoja. Mies myös viritti perheen pihalle riistakameroita.

Sirkku Mehtola Viola - Väkivallasta vapaaksi ry:stä ja nettipoliisi Marko Forss huomauttivat tänään Ylen Aamu-tv:ssä, että kun vainoaminen menee näin ankaraksi, sillä voi olla erittäin haitallisia vaikutuksia myös lapsiin.

- Ihan samalla tavalla kuin perheväkivalta, kyllä vainoaminen säteilee myös uhrin lähipiiriin, Forss sanoo.

- Lapsilla on syviä vaikeuksia jatkossa. Monet heistä ovat hakeutuneet avun piiriin. Pohdin sitä, miten rikosuhrin määritelmää voisi laajentaa, jotta lapsilla olisi samat oikeudet kuin henkilöllä, johon vainoaminen tai väkivalta on suoraan kohdistunut, Mehtola kertoo.

Mehtolan mukaan lapset kokevat hallitsematonta pelkoa, kun toinenkaan vanhemmista ei pysty takaamaan heidän turvallisuuttaan vainoajan edessä.

Myös Ylen haastattelema nainen kertoo, että lapset ovat olleet koko ajan uhreina. Ex-mies on esimerkiksi yrittänyt ottaa naiseen yhteyttä lasten kautta.

Ulkopuoliset ovat ehdottaneet, että nainen muuttaisi ulkomaille tai toiselle paikkakunnalle.

- En ole siinä vielä antanut periksi, vaikka välillä on käynyt mielessä, nainen kertoo.