Vihtavuoren räjähdejätekontin sisältö selvillä

Laukaan Vihtavuoressa Forcit Oy:n räjähdetehtaalla vaaratilanteen aiheuttaneessa jätekontissa oli räjähdysainetta, rikkipitoista malmia ja kaksi aloitepanosta. Aineet olivat peräisin Pyhäsalmen kaivoksesta Pyhäjärveltä. Onnettomuustutkintakeskus arvioi, että suuronnettomuuden riski on ollut Vihtavuoressa todellinen ja vakava.

Kotimaa
Ilmakuva Vihtavuoren räjähteiden varastointialueesta.
Ilmakuva Vihtavuoren räjähteiden varastointialueesta.Yle Uutisgrafiikka; Lähde: Google Maps
Kuumentunut jätekontti savusi räjähdevalmistaja Forcitin Vihtavuoren tehdasalueella Laukaassa.
Laukaan Vihtavuoressa räjähdeainetehtaalla heinäkuun 10. päivä syntynyttä vaaratilannetta puitiin viikko tapahtuman jälkeen poliisin, Onnettomuustutkintakeskuksen ja Tukesin tiedotustilaisuudessa.
Ilmakuva Vihtavuoren räjähteiden varastointialueesta.
Ilmakuva Vihtavuoren räjähteiden varastointialueesta.Yle Uutisgrafiikka; Lähde: Google Maps

Keski-Suomen poliisi pitää todennäköisenä, että räjähdysaine ja malmi ovat päätyneet säiliöön kallioon poratusta porareiästä. Käytännössä tämä on voinut tapahtua siten, että panosreiästä valunut massa on otettu talteen muovisäiliöön, jolloin räjähdysaineen mukana säiliöön on päätynyt poraamisen yhteydessä syntynyttä hienojakoista malmia. Samalla säiliöön on joutunut kaksi porareikään asennettua aloituspanosta.

Forcit Oy ja kaivosyhtiö Pyhäsalmi Mine Oy kertovat omassa tiedotteessaan, että kontissa olleet mineraalit joutuivat säiliöön, kun jätettä oli lapioitu kaivoksen lattialta.

Jätesäiliötä oli varastoitu Vihtavuoressa Forcit Oy:n tehdasalueella elokuusta 2012 alkaen. Poliisi ei tiedotteessaan kerro, mikä lopulta sai aikaan kemiallisen reaktion käynnistymisen.

Räjähdysvaara todellinen

Onnettomuustutkintakeskuksen arvion mukaan suuronnettomuuden vaara on ollut Vihtavuoressa todellinen ja vakava. Jätesäiliön lämpötila on noussut rikkipitoisen malmin, hapen ja räjähdysaineen sisältämän ammoniumnitraatin reagoidessa ainakin noin 200 asteeseen. Tämä on pystytty päättelemään kemiallisen reaktion säiliöön polttamista rei'istä. Säiliö oli valmistettu polyeteenimuovista. Säiliön kuumenemisesta huolimatta räjähdysaine tai aloituspanokset eivät ole räjähtäneet.

Erityisen huolestuttavana Onnettomuustutkintakeskus pitää sitä, että sisällöltään tuntemattomia jätekontteja on säilytetty räjähdeainevaraston lähellä.

- Räjähdysainejätettä on käsitelty kuin jätepaperia, toteaa Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi.

Moitteita tulee myös siitä, että aloituspanoksia on ylipäätänsä joutunut räjähdysainemassan sekaan. Jätteen kuljetuksesta on vastannut Forcitin ulkopuolinen urakoitsija. Rikoskomisario Mikko Porvalin mukaan tapauksessa on voitu syyllistyä vaarallisten aineiden kuljetusrikokseen.

- Lisäksi selvitettävänä on, onko syyllistytty törkeään ympäristön turmelemiseen, Porvali toteaa.

Muita rikosnimikkeitä ovat epäilty räjähderikos ja epäilty työturvallisuusrikos.

Tehdasalue tarkastetaan tänään

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes tekee tänään tarkastuskäynnin Forcitin tehdasalueelle Laukaan Vihtavuoressa. Tarkastuskäynnin tarkoituksena on selvittää jätekonttien varastointialueen sopivuutta. Toimintaa tehtaalla ei voida käynnistää uudelleen ennen kuin konteille on löydetty Tukesin hyväksymä välivarasto. Toiminta Forcitin tehtaalla Vihtavuoressa keskeytettiin viikko sitten jätekonttiin liittyneen räjähdysvaaran vuoksi.

Haasteena on vielä Vihtavuoren tehtaalle kertyneen räjähdysaineen hävittäminen hallitusti. Jätteen hävittämisestä vastaa edelleen Forcit. Onnettomuustutkintakeskus selvittää tällä hetkellä, miten vastaavat onnettomuudet voidaan tulevaisuudessa estää.

Juttua on täydennetty Onnettomuustutkintakeskuksen, Tukesin, Keski-Suomen poliisin ja Forcitin kommenteilla sekä audiolla tiedotustilaisuudessa.

Lähteet: Keski-Suomen poliisilaitoksen tiedote