Hyppää sisältöön

Japanilaisnainen haastaa yakuza-pomon oikeuteen

Nainen vaatii korvauksia suojelurahan maksamisesta. Japanin uudistettu laki mahdollistaa rikollisjärjestöjen johtajien haastamisen oikeuteen heidän alaistensa rikoksista.

Japanilainen nainen on haastanut rikollisryhmä Yamaguchi-gumin johtajan Kenichi Shinodan oikeuteen. Nainen vaatii yakuza-johtajalta 17 miljoonan jenin, eli noin 13 000 euron, korvauksia suojelurahan maksamisesta. Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen tapaus, jossa rikollisjärjestön johtajalta vaaditaan korvauksia suojelurahasta.

Nimettömänä pysyttelevä nainen kertoo maksaneensa vuosien 1998 ja 2010 välisenä aikana 230-760 euroa kuukaudessa suojelurahaa baaristaan paikallisen Inabaji Ikka -rikollisryhmän jäsenelle. Kun hän kerran yritti kieltäytyä maksamasta, hänen kapakkansa uhattiin polttaa.

Inabaji Ikka -ryhmä on kytköksissä Yamaguchi-gumiin, joka on Japanin järjestäytyneen rikollisuuden eli yakuzan suurin ryhmä. Nainen katsoo, että Shinoda on koko rikollisjärjestön johtajana vastuussa hänen taloudellisista tappioistaan.

Naisen oikeustoimet perustuvat vuonna 2008 uudistettuun järjestäytynyttä rikollisuutta koskevaan lakiin, joka mahdollistaa rikollisjärjestöjen johtohahmojen haastamisen oikeuteen heidän alaistensa rikoksista.

Italian mafian tavoin yakuza on mukana monenlaisessa rikollisessa toiminnassa uhkapeleistä huumekauppaan ja prostituutiosta talousrikoksiin. Yakuza kuitenkin eroaa Italian mafiasta siinä, että se ei ole laiton.

Poliisin mukaan Yamaguchi-gumissa oli viime vuoden lopussa 27 700 jäsentä. Järjestö vastaa 40 prosenttia Japanin järjestäytyneestä rikollisuudestä.