Vihtavuoren jäte oli peräisin Pyhäjärveltä

Laukaan Vihtavuoren räjähdetehtaalla vaaratilanteen aiheuttanut jätekontti oli peräisin Pyhäsalmen kaivokselta Pyhäjärveltä. Kontti on odottanut hävittämistä lähes vuoden. Kontissa oli muun muassa kaksi räjäytyspanosta.

Pyhäjärvi
Ilmakuva Vihtavuoren räjähteiden varastointialueesta.
Ilmakuva Vihtavuoren räjähteiden varastointialueesta.Yle Uutisgrafiikka; Lähde: Google Maps

Pyhäsalmen kaivokselta tulleessa säiliössä oli hävitettäväksi lähetettyä räjähdysainetta sekä rikkipitoista malmia, jotka reagoivat keskenään hapen kanssa.

Keski-Suomen poliisin tutkinnan mukaan rikkipitoinen malmi oli päätynyt säiliöön todennäköisesti, kun panosreiästä valunutta räjähdemassaa on otettu talteen. Samalla säiliöön joutui kaksi porareikään asennettua aloituspanosta.

Reaktio nosti säiliön lämpötilan ainakin noin 200:n asteeseen, sillä muovisäiliöön oli palanut reikiä. Lämpötilan kohoamisesta huolimatta säiliön sisältämä herkistetty räjähdysaine tai säiliöön joutuneet aloituspanokset eivät olleet kuitenkaan räjähtäneet.

Kontti oli seissyt Forcitin tehdasalueella elokuusta 2012 alkaen odottaen hävittämistä.

Forcit Oy:n toimintaa valvoo turvallisuus- ja kemikaalivirasto.

Sekä Forcit että kaivosyhtiö ovat tehostaneet toimintojensa valvontaa vaaratilanteen jälkeen. Yhtiöt olivat tunnistaneet räjähdysaine-emulsion ja rikkipitoisen malmin yhdistymiseen liittyvän vaaran jo vuonna 2005, mutta silloin riskiä ei katsottu olevan.