Uusi rinnakkaistie on nyt avattu

Rinnakkaistien avajaisia vietettiin kolean tuulisessa sadesäässä, mutta käyttöönottajien mieli oli aurinkoinen.

kevyt liikenne
Mies raahaa liikennemerkkiä pois tieltä.
Juha Vauhkonen / Yle

Autoilijat voivat nyt ajaa Kuopion ja Siilinjärven välin myös uutta rinnakkaistietä pitkin. Päivärannan ja Toivalan välinen tie avattiin keskiviikkona.

Hitaalle liikenteelle rakennetun tien puomi nostettiin ennen kymmentä, jolloin tie avautui kulkijoiden käyttöön.

- Kyllä tässä tuntee pientä ylpeyttä, hieno tie tehty tänne Kallaveden äärelle, puomin nostanut liikennejärjestelyvastaava Ari Seppänen kuvailee.

Ensimmäisenä upouutta, seitsemän kilometrin mittaista tietä ihasteli Jaakko Heiskanen.

- Ajattelin käydä kurkkaamassa, että joko tie aukeaa tänään. Tätä en itse tule ajamaan, mutta toki pyöräillen tai muuten, Heiskanen miettii.

TYL Kalsiumin vastaava työnjohtaja Seppo Alaluusua oli myös varsin tyytyväinen tien avaamiseen.

- Oikein hyvä mieli, kansa pääsee nyt liikkeelle ja se on meille tärkeä asia. Teemme vielä viimeistelyjä ja sitten pääpaino on valtatie 5:n tarkentamisessa.

Lisää turvallisuutta kaikille käyttäjille

Rinnakkaistien myötä turvallisuus varsinaisella ajoradalla paranee, kun esimerkiksi onnettomuuden sattuessa liikenne voidaan ohjata pois pääväylältä.

- Ennen pelastuskalusto saattoi jumiutua tielle, enää sellaista mahdollisuutta ei ole, projektipäällikkö Hannu Nurmi Liikennevirastosta kertoo.

Kun Viitostie muuttuu remontin jälkeen moottoriväyläksi, esimerkiksi traktoriliikenne siirtyy rinnakkaistielle. Tällöin peräänajoriski Viitostiellä vähenee.

Rinnakkaistien ajoradalla huristelevat myös mopot, jolloin kevyen liikenteen väylällä kulkevat jalankulkijat ja pyöräilijät saavat oman kulkurauhansa.

- Korostaisin erityisesti joukkoliikenteen ja jalankulkijoiden liikkumisen parantumista, hymyilevä Pohjois-Savon ELY-keskuksen johtaja Petri Keränen huomauttaa.

Uutta kevyen liikenteen väylää on päässyt kulkemaan jo joulukuusta asti.

Työt projektin parissa jatkuvat tänä vuonna lumien tuloon saakka. Kokonaisuudessaan projekti on valmis ensi kesänä.

Korjaus: Seppo Alaluusua on TYL Kalsiumin vastaava työnjohtaja eikä Liikenneviraston.