Ravikimppa tuo värinää katsomoihin - samaa toivotaan Kouvolaan

Kouvolaan puuhataan raviliigaa, jossa hevosen omistajaksi pääsee sadalla eurolla. Kouvolan raviradan toiminnanjohtaja toivoo, että katsomoihin tulisi eloa ravikimpan ansiosta.

Kotimaa
Kouvola ravirata hevonen Marko Heikari
Eijaleena Martikainen / Yle

Suomeen ollaan rakentamassa Ruotsin mallin mukaista raviliigaa, jossa voi sadalla eurolla tuulettaa oman hevosen onnistumisia. Kouvolan ravirata on touhussa mukana. Toiminnanjohtaja Arto Hytösen mukaan ravikimppaan osallistuminen tuo hevosen omistajille uusia kokemuksia.

- Pienellä panoksella ihmisillä on mahdollisuus tutustua raviurheiluun, upeaan lajiin ja tuohon hienoon eläimeen, Hytönen sanoo.

Raviliigassa ravirata ostaa puolivuotiaita lämminverivarsoja maakuntaradoille. Valmentajat valitsevat hevosen Ypäjän huutokaupasta ja varsan omistajaksi pääsee 100 eurolla. Kimpassa on 700 osuutta ja yksi ihminen voi ostaa korkeintaan 50 osuutta. Omistajat pääsevät seuraamaan nuoren varsan uraa ja kehittymistä lähes alkumetreiltä aina kilparavuriksi saakka. Ravien seuraamisesta tulee kuumottavaa touhua, kun omistaa kilpailevaa hevosta. Hytösen mukaan hevosen omistajista rakentuu tiivis ryhmä.

Kimppahenki porukassa rakentuu yleensä hienoksi ja jaettu ilo on myös moninkertainen ilo.

Arto Hytönen

- Kimpat kokoontuvat harrastuksen ja hevosen ympärille monta kertaa jo ennen tuota varsinaista ensimmäistä kilpastarttia, joka hevoselle 3-vuotiaana tulee. Kilpailun tuoksinassa sitä ei todellakaan muista, omistaako siitä pienen vai isomman osuuden, se jännittää yhtä lailla silloin. Myös kimppahenki porukassa rakentuu yleensä hienoksi ja jaettu ilo on myös moninkertainen ilo.

Kiinnostus raviurheilua kohtaan on kasvanut viime vuosina. Hytönen toivoo, että myös Kouvolassa katsojamäärät kasvaisivat ja ravitapahtumiin tulisi eloa.

- Ruotsin puolella on isoja, tuhannen hengen kimppatalleja ja heidän hevonsa ovat parhaimmillaan nousseet aivan Euroopan huipulle. Kyllä se tuo katsomoonkin oman värinän, kun siellä on iso joukko hevosen kannattajia paikan päällä, Hytönen kuvailee.