Suopotkupallon ja suunnistuksen MM-kisat saivat Made in Kainuu -tunnustuksen

Suopotkupallo on perinteinen, vuodesta 2000 Hyrynsalmella järjestetty liikuntatapahtuma, johon osallistuu vuosittain noin 5000 pelaajaa. Suunnistuksen MM-kisat toivat heinäkuun alkupuolella Sotkamoon ja muualle Kainuuseen 10.000–12.000 kisavierasta.

talous
Rastiviikolle saapuu tuhansia suunnistuksen ystäviä seuraamaan sprintin MM-finaalia
Miikin perhe löytää parkkipaikan saapumalla paikalle hyvissä ajoin.Kalle Heikkinen / Yle

Made in Kainuu -markkinointiprojektin heinäkuun tunnustus on osoitettu kahdelle kainuulaiselle MM- tapahtumalle.

Suunnistuksen MM-kisat käytiin Vuokatissa ja Kajaanissa toissa ja viime viikolla. Kainuuseen saapui yli 10.000 kisavierasta. Tapahtuman järjestelyt ovat saaneet kiitosta osallistujilta.

Suopotkupallon vuosittaiset MM-kisat Hyrynsalmella alkavat perjantaina 19. heinäkuuta. Kisoja on järjestetty Hyrynsalmella vuodesta 2000. Kilpailuuun osallistuu joukkueita useista maista. Vuosittain Hyrynsalmen Vuorisuolla rämpii noin 5000 pelaajaa. Suohulluus on kansainvälisten tiedotusvälineiden kautta levinnyt ympäri maailmaan.

MM-kisa valaisee käsityksiä suosta

Mies rämpii suopotkupallon MM-kisoissa 2012
Mies rämpii suopotkupallon MM-kisoissa 2012.Minna Heikura / Yle

Suopotkupallon MM-kisojen osajärjestäjänä toimivan Hyrynsalmen kunnanjohtaja Heimo Keränen on miettinyt, miksi kansainvälinen media on ollut kovin kiinnostunut tapahtumasta.

- Yksi syy on jalkapallon rooli kansainvälisenä ja yhteiskuntaluokat läpäisevänä pelinä. Kaikki tietävät pelin luonteen. Kun sitä pelataan suolla, siitä tulee vähän mystistä ja pelottavaakin. Toinen on ihmisten aitous ja hyväntuulisuus. Kun suolla pelaa, niin kaikki esittäminen ja kikkailu jäävät pois. Lajin pelkkä katsominen on hyvin osallistavaa, Keränen kertoo.

Kun jalkapalloa pelataan suolla, siitä tulee vähän mystistä ja pelottavaakin

Heimo Keränen

Suopotkupallon MM-kisat on Hyrynsalmen kunnanjohtajan mukaan osoitus ennakkoluulottomasta toiminnasta, jossa idealismi voittaa järjen äänen.

- Jos kisoja olisi yritetty järjestää 1960–70-luvuilla niistä olisi tuskin suurta menestystä tullut. Suota on aina pidetty vähän negatiivisena, vaikeakulkuisena alueena. Kisoissa negatiiviset mielikuvat kääntyivät positiiviseksi. Suopotkupallon kisat lähtivät kokeiluluontoisesti liikkeelle ja saivat yllättävänkin hyvän vastaanoton. Ihmisille oli kasvanut halu kokeilla omia rajojaan. Suopotkupallossa se onnistuu porukalla ja suo on olennainen osa kainuulaista maisemaa. Aika ja paikka olivat oikeat, Keränen kertoo tapahtuman syntymästä.

- Tärkeä osa kisoja ovat vapaaehtoiset työntekijät. Kuntana olemme hakeneet mukaan vapaaehtoisia tekemään töitä pientä korvausta vastaan, mutta myös kehittämän toimintaa. Erilaisiin järjestelyihin osallistuu seuroja ja yhdistyksiä ympäri Kainuuta. Vaikka Hyrynsalmesta kisojen yhteydessä puhutaan, tapahtuma tuo iloa koko Kainuulle, Keränen sanoo.

Suunnistuksen MM-kisa keräsi katsojia ja nosti lajin suosiota

Suunnistuksen MM-kisat ja Kainuun Rastiviikko käytiin Vuokatin ja Sotkamon maastoissa 6.–14. heinäkuuta 2013.

Ajatus suunnistuksen MM-kisojen järjestämisestä Kainuussa sai alkunsa seitsemän vuotta sitten. Kisahakemus sai hyväksynnän neljä vuotta sitten. Sen jälkeentehtiin iso työ. MM-kisojen yhteydessä järjestettiin myös perinteinen Kainuun rastiviikko.

Lähiviikkoina suunnistuseurojen ovia kolkuttaa paljon innokkaita harrastuksen aloittajia.

Mika Tuononen

- Kyllä nyt on kliseinen "väsynyt, mutta onnellinen" olo. Palaute kilpailijoilta, katsojilta ja median edustajilta oli todella positiivista. Vaikka Kainuun Rastiviikon järjestäminen samoissa maastoissa lisäsi organisaation työpainetta, se yhdisti mainiolla tavalla harrastusliikunnan ja huippu-urheilun, kisojen pääsihteeri Mika Tuononen sanoo.

Suunnistuksen seuraaminen television välityksellä on parantunut huomattavasti tekniikan kehittymisen myötä.

- Panostimme paljon Yleisradion kanssa lähetyksiin ja hyödynsimme modernia tekniikkaa menestyksellä. Samalla suunnistuksen mielenkiintoinen maailma avautui myös kotisohville. Uskon, että lähiviikkoina suomalaisten suunnistuseurojen ovia kolkuttaa paljon innokkaita harrastuksen aloittajia, Tuononen sanoo.

Suunnistuksen MM-kisojen järjestäminen vaati kymmenien kainuulaiseurojen ja noin 750:n talkoolaisen työpanoksen.

- Kisavieraat majoittuivat ympäri maakuntaa ja käyttivät palveluja, joten kyllä voimme puhua koko maakunnan kisoista, Tuononen puntaroi.

Made in Kainuu -tunnustusta on jaettu tänä vuonna

Made in Kainuu -tunnustus
Kalle Heikkinen / Yle

Made in Kainuu -markkinointihanketta koordinoi kuntien omistama markkinointityhtiö Kainuun Etu. Made in Kainuu -tunnustuksella palkitaan maakunnan menestystarinoita, jotka ovat arvostettuja esimerkkejä kainuulaisesta osaamisesta ja laadusta.Tunnustuksen ovat saaneet myös Kuhmon kamarimusiikki-festivaali ja Vuokatti Angry Birds -aktiviteettipuisto Sotkamossa.