1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Jazzeilla jamitellaan 300 vuotta vanhalla bassolla

Artistien hankalat soitintoiveet ovat Pori Jazzin tuotannon arkipäivää. Harvinaisia soittimia kuljetetaan maailman toiselta laidalta. Jazzin omista varastoista löytyy kuitenkin myös oma harvinaisuus. 300 vuotta vanha kontrabasso soi edelleen jokaisella festivaalilla.

Kotimaan uutiset
YLE / Teemu Juhola

Pori Jazzin suuret konsertit käynnistyvät ja on selvää, että kun esiintymässä on maailmanluokan tähtiä, ovat heidän työkalunsakin huippuluokkaa. Kalleimmat soittimet huitelevat summissa, joista keskiverto kuuntelija voi vain unelmoida lottovoittotoiveissaan.

- Ihan tarkkaa hintaa ei pysty sanomaan mutta esim klassisen puolen kaveri Nigel Kennedy, joka käväisi esintymässä Stradivarius-suvun tekeleen kanssa. Niidenhän arvo pyörii miljoonissa euroissa. Kaikenlaisia muitakin mittaamattoman arvokkaita instrumentteja on ollut useampiakin aina B.B. Kingin Lucille-kitaroista alkaen, kertoo Pori Jazzin tuotantopäällikkö Jari Leskinen.

- Yleensä he tuovat omat instrumenttinsa tullessaan, joten siitä ei sen isompaa murhetta ole ollut. Siinä tapauksessa, että kyseessä on jonkin tietyn merkin tai mallin mannekiineja, niin edustussopimukset saattavat aiheuttaa meille haasteita, kuten tänä vuonna on käynyt.

Flyygelinmetsästystä maailman ääristä

Soittimia ei artisteille ihan paikallisesta soitinkaupasta tarvittaessa haeta.

- Esimerkkinä John Legend on halukas soittamaan Yamahan C7-merkkisellä flyygelillä. Siinä ei sinänsä ole mitään vikaa ja varmasti se on hieno valinta, mutta kun Suomessa ei näitä flyygeleitä ole, niin sellaisen perässä oltiin metsästämässä vähän pidempään, Leskinen naurahtaa.

- Legend tulee lentokeikalle Poriin, eli flyygelin kuljettaminen koneessa on hankalaa vaikka ostaisi sille viereisenkin paikan. Joudumme siis hommaamaan sen flyygelin täältä meidän puolelta. Korvaamattomana apuna meille oli Backline Rental Finland, joka toimittaa meille soittimet. He vain kaivoivat sen flyygelin jostain ulkomaan osastoiltaan.

Flyygelinmetsästys ei suinkaan loppunut siihen, sillä kyseisessä koneessa ei kaupan hyllystä lähtiessä ole Legendin toivomia tiettyjä ominaisuuksia, joten ne asennettiin edellisyönä Porissa.

Kitaraharvinaisuus hengaili koivun alla

Aina ei harvinaisia soittimia jouduta metsästämään etukäteen. Joskus niitä löytyy lojumasta Kirjurinluodolla.

- Takavuosina muistan kun Robben Fordin kitara oli unohtunut vanhalle Lokki-lavalle. Sen löysi sieltä puistotoimiston siivooja. Siellä se nojaili koivuun, Robben Fordin kitara, joka oli Fenderin-kitaratehtaan erityisesti hänelle tekemä demokappale. Prototyyppi oli kavereilta lipsahtanut nojailemaan koivun kylkeen, mutta sekin saatiin palautettua myöhemmin.

Pori Jazzilla ei ole omia soittimia koko arsenaalia, mutta jotakin helmiä löytyy myös omasta takaa.

- Suuri osa soittimista hankitaan vuokralle joka vuosi, mutta Pori Jazzin omistuksessa on olemassa joitain soittimia, kuten rumpusettejä ja sähköpianoja. Merkittävin on ehkä böömiläinen kontrabasso 1700-luvulta. Se on käsittääkseni Pori Jazzin ainoa arvosoitin ja se on myös toki päivittäisessä käytössä festivaaleilla, Jari Leskinen kertoo.

Lue seuraavaksi