Rakkautena retropelit - sieniä syövä putkimies innostaa yhä

Klassikkokonsolit vetoavat erityisesti nuoriin aikuisiin. Lapsuudenmuistoja vaalitaan peli-illoilla ja keräilyharrastuksella.

Retropelikeräilijä Jukka Rahkonen kokoelmansa äärellä. Kuva: Tuuli Teittinen / Yle

Kasetti painetaan sisään. Näytölle ilmaantuu pikseli-ukko, joka taistelee mitä ihmeellisimmissä maailmoissa pahaa vastaan. Nostalgiset Nintendo-pelit sekä Sega-suosikit ovat edelleen voimissaan.

- Klassisimpia konsoleita ovat varmaan vanhat Nintendot. Ehkä niillä pääsee sinne lapsuuden maisemiin takaisin, kun pelaa pelejä jotka itselle olivat silloin tärkeitä, pohtii Mikkelin GameStop:in myymäläpäällikkö Jonne Salmikunnas.

Vaikka ajan myötä moni asia, kuten peligrafiikka on muuttunut täysin, jokin peleissä vetoaa yhä.

- Nykyajan lapset voivat pelata kaverinsa kanssa, joka on toisella puolella maailmaa. Aiemmin siinä oli se oma fiiliksensä, kun kaverin kanssa pelattiin ja huudettiin yhdessä.

Älä puhalla pelikasettiin!

Harrastajille tärkeää on pitää laitteista huolta sekä pitää pelit hyvässä kunnossa. Kasettipohjaiset pelit voi puhdistaa pumpulipuikolla ja miedolla liuottimella.

- Esimerkiksi Nintendo 8bit -pelikasetteihin ei koskaan saisi puhaltaa sisään. Vaikka sinne ei varmaan kukaan syljekään, aiheuttaa hengityksen mukana tuleva kosteus korroosiota. Se on se syy, mikseivät pelit toimi, ohjeistaa retropelikeräilijä Jukka Rahkonen.

Keräilijät arvostavat harvinaisuuksia, mutta myös toisenlaisia käyttäjiä löytyy.

- Yleensä peli on harvinainen siksi, että kukaan ei ole halunnut sitä ostaa, eli se on vain huono. Itselleni tärkeämpää on pelin laatu ja se, että pidän sen pelaamisesta.

Vaikka Rahkonen omistaa lähes 200 peliä ja useita eri konsoleita, hän käyttää niitä aktiivisesti.

- Varmaan Nintendo 8-bit ja Super Nintendo ovat niitä, joita tulee eniten käytettyä. Kavereiden kanssa illanvietoissa pelaillaan. Joskus kun tulee kavereita kauempaa käymään, saatamme pelata pari peliä läpi maratoneina.

Kestäviä menestystarinoita

Monet pelitalojen luomat hahmot ovat siirtyneet ajan saatossa kuvaruuduista paitoihin, avaimenperiin ja lippalakkeihin. Erityisesti Super Mariota nähdään usein erilaisissa tuotteissa.

- Super Mario on varmaan se kaikkien suosikkipeli, arvioi Salmikunnas.

Kiinnostus nostalgisia pelejä kohtaan näkyy netissä myyntihinnoissa. Konsolit sekä pelit määritellään kunnon mukaan, ja esimerkiksi pakkaus manuaaleineen lisäävät pelin hintaa.

- On hyvä, että tietyt pelit ovat yleisiä, jotta niitä voi ostaa, tuumailee Rahkonen.

Mikäli nostalgiapelit kiinnostavat, kannattaa pelejä lähteä metsästämään kirpputoreilta, erilaisista nettihuutokaupoista ja jopa tuttujen ullakoilta.