Nykyauto saattaa edesauttaa rattiin nukahtamista

Joka neljäs suomalainen tunnustaa joskus torkahtaneensa ratiin. Etenkin kesällä rattiin nukahtamisen riski on suuri. Myös nykyaikaisten autojen varusteet, kuten automaattivaihteistot ja vakionopeudensäätimet saattavat edesauttaa rattiin nukahtamista.

Kotimaa
Nuori nainen ajaa autoa.
Johanna Vuonokari / Lehtikuva

Väsyneenä ajaminen on hieman yleistynyt Suomessa. Liikenneturvan tuoreen selvityksen mukaan jopa joka neljäs suomalainen tunnustaa joskus torkahtaneensa rattiin.

Etenkin kesällä rattiin nukahtamisen riski on suuri, sillä monen vuorokausirytmi menee sekaisin ja erilaiset kesätapahtumat saavat monet valvomaan. Hyvät yöunet ovat paras lääke rattiin nukahtamista vastaan.

Talotehtaan myyntiedustaja Markus Lahtinen ajaa vuodessa reilut 50 000 kilometriä. Miehen toimialueeseen kuuluvat Kouvolan seutu, itäinen Uusimaa sekä Päijät-Häme. Kilometrejä niellessä väsymys pääsee joskus iskemään.

Autot ovat niin hyvin varustettuja, pehmeitä, keinuvia, ja kulku on tasaista.

Anna-Liisa Tarvainen

- Rehellisesti sanottuna olen viimeisen viiden vuoden aikana kaksi kertaa ajanut tien sivuun levähdysalueelle ja pistänyt silmät kiinni. Siinä on ollut reilut puoli tuntia pakko huilata, Lahtinen sanoo.

Nuku, suunnittele, vältä liikaa syömistä

Yksi rattiin nukahtamisen riskiä lisäävä tekijä voi löytyä nykyaikaisten autojen varusteista. Vakionopeudensäätimet, automaattivaihteistot ja automaatti-ilmastoinnit lisäävät autoilun mukavuutta, mutta voivat johtaa keskittymisen herpaantumiseen.

- Ajaminen ei ole enää niin työlään tuntuista. Jalkakaan ei väsy, kun laittaa vakionopeudensäätimen päälle. Autot ovat myös niin hyvin varustettuja, pehmeitä, keinuvia, ja kulku on tasaista, sanoo Liikenneturvan toimitusjohtaja Anna-Liisa Tarvainen.

Kenties sitten, kun mennään seuraavalle pykälälle, eli keski-iän jälkeiseen vaiheeseen, saattavat väsymisongelmat taas tulla.

Markus Lahtinen

Väsymys on Liikenneturvan arvion mukaan syynä kuolemaan johtaneissa onnettomuuksissa jopa 30:ssä prosentissa tapauksista. Omaa turvallisuuttaan voi parantaa nukkumalla hyvin, suunnittelemalla taukopaikat etukäteen ja välttämällä liikaa syömistä. Tien päällä paljon viihtyvä myyntiedustaja on huomannut myös iän kartumisen auttavan asiaa.

- Ehkä nuorempana tällainen väsyminen saattoi olla ongelma, Silloin tuli valvottua pitkiä iltoja ja joskus jopa öitäkin. Näin keski-ikäisenä myyntiedustajana elämänrytmi on enemmän hallinnnassa ja tulee mentyä aikaisemmin nukkumaan. Kenties sitten, kun mennään seuraavalle pykälälle, eli keski-iän jälkeiseen vaiheeseen, saattavat väsymisongelmat taas tulla, myyntiedustaja Markus Lahtinen sanoo.