Volter Kilven aikakäsitys kiehtoo Panu Rajalaa

Jo viidettätoista kertaa järjestettävä Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikko todistaa, että Volter Kilvestä riittää aihetta moneen esitelmään.

kulttuuri
Panu Rajala Volter Kilpi Kustavissa -tapahtumassa.
Panu Rajala Volter Kilpi Kustavissa -tapahtumassa.Dmitri Volgin / Yle Turku

Kirjailija Panu Rajala esitelmöi Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikolla Kilven erikoisesta aikakäsityksestä.

- Hänen kirjoissaan on oikullinen aikakäsitys. Ne eivät noudata tiukkaa kronologiaa, vaan liikahtelevat, rönsyilevät ja kuvaavat ikään kuin vähän epärealistista ihmisen sisäistä aikaa, Rajala toteaa.

Rajala kertoo urakoineensa Alastalon salissa -teoksen loppuun juuri kirjallisuusviikkoa varten. Hänen mukaansa Volter Kilven kirjallisuudessa kiehtoo sen verkkaisuus.

- Sitä on niin poikkeuksellisen hidasta lukea. Se on viivyttelevää kirjallisuutta, joka kadottaa ympäriltään meluisan ja hälisevän sekä lyhytjänteisen ajan, jossa elämme. Siihen on jollain tavalla rauhoittavaa ja syvällistä sukeltaa.

Kustavissa tavoitellaan kävijäennätystä

Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikko järjestetään jo viidettätoista kertaa. Ennakkoliput ovat käyneet tänä vuonna kaupaksi poikkeuksellisen hyvin. Monet teatteriesitykset on myyty loppuun ja erityisesti Esko Salmisen esityksistä on järjestetty lisänäytöksiä. Kilvestä siis riittää yhä keskusteltavaa.

- Volter Kilvestä löytyy joka vuosi uusia puolia, tutkimuksia ja teatteriesityksiä. Yleisötavoitteemme on nyt aika paljon enemmän, ja odotamme yleisöennätystä, kertoo Kustavin kirjallisuusyhdstyksen toiminnanjohtaja Salla Laiho.

Monet tapahtuman kävijöistä ovat Laihon mukaan kesämökkeilijöitä Kustavin liepeiltä. Joka vuosi osa vieraista saapuu kaukaa jopa Pohjois-Suomesta asti.

"Volter Kilpi on moderni saariston Homeros"

Panu Rajala arvelee, että Volter Kilpi alkaa vasta nyt niittää ansaitsemaansa arvostusta.

- Ei Kilven aikanakaan ollut tällaisia suuria ymmärtäjiä. Kilpi itse uskoi, että vielä tulee aika, jolloin syntyy valistunut ja kehittynyt, vaativaan kirjallisuuteen antautuva lukijapolvi. Ja kyllä sellaisia merkkejä on ollutkin. Kilpi oli erittäin omalaatuinen kirjailija, kuin titaaninen, moderni saariston Homeros. Pärskyvän merellisen elementin mestari, Rajala muotoilee.