Kuinka huonosti Nokialla oikeasti menee? Analysoi itse laskurilla

Matkapuhelinyhtiö Nokian historia on tunnetusti ollut täynnä jyrkkiä ylämäkiä ja alamäkiä. Viime vuosina suurin osa yhtiön tilanteesta kertovista mittareista on ollut selvässä laskusuunnassa, selviää Yle Uutisten nettilaskurista. Laskurin avulla voi itse analysoida yhtiön tilannetta vuodesta 2005 nykypäivään asti. Nokia julkistaa osavuosikatsauksensa tänään kello 13.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Valitse näkökulmat
Valitse pudotusvalikoista kaksi eri näkökulmaa. Voit verrata niitä toisiinsa ja tarkastella muutoksia osoittamalla kaaviota. Lähteet: Nokia, Tekes, Gartner, IDC.

Nokian nykyinen alamäki näyttää alkaneen vuonna 2007.

Silloin rajuun laskuun lähtivät muun muassa yhtiön liikevoitto, työntekijämäärät Suomessa, pörssikurssi ja peruspuhelinten markkinaosuudet.

Nousussa olivat ainoastaan työntekijämäärät Aasiassa ja tuotekehityskulut.

- Silloin kilpailutilanne muuttui olennaisesti. IPhone tuli markkinoille ja muut kilpailijat haastoivat Nokian Symbian-käyttöjärjestelmän älypuhelimissa entistä selkeämmin, kiteyttää analyytikko Mikko Ervasti Evli Pankista.

Samaan aikaan Nokiassa kuitenkin lisättiin panostuksia tuotekehitykseen. Vuosina 2006–2008 tuotekehityskulut pomppasivat noin neljästä miljardista noin seitsemään miljardiin (laskurissa merkitty G-kirjaimella).

Yhtiö halusi pitää kiinni asemastaan nopeasti kasvaneilla älypuhelinmarkkinoilla, mutta suurilla tuotekehityspanostuksilla ei suuntaa saatu käännettyä ylöspäin.

Älypuhelinten markkinaosuus on valahtanut huippuvuosien yli 50 prosentista alle viiteen ja sakkaava myynti on romahduttanut yhtiöön virtaavat voitot.

- Yhtiön kulut eivät sopeutuneet tilanteeseen, kun uskottiin nopeaan toipumiseen ja etumatkan säilymiseen. Huonojen aikojen alussa tuotekehitysviiva pysyi pitkään suorana, analysoi Mikko Ervasti.

"Jäljessä kilpailijoista"

Toinen notkahdus Nokiassa tapahtui vuonna 2010. Silloin yhtiön älypuhelinten markkinaosuus puolittui yhden vuoden aikana ja ruoriin astui Stephen Elop.

Samana vuonna myös yhtiön henkilöstörakenteessa tapahtui suuri symbolinen muutos, kun työntekijöiden määrä Kiinassa kasvoi suuremmaksi kuin työntekijämäärä Suomessa.

Seuraavana vuonna Nokia julkisti yhteistyönsä Microsoftin kanssa.

Tämän yhteistyön hedelmät eivät ainakaan vielä näytä kääntäneen yhtiön tilasta kertovia mittareita ylöspäin.

Samalla tuotekehitykseen käytetään yhä paljon rahaa, vaikka voitot ovat romahtaneet huippuvuosista.

- Kyllä Nokialla ymmärretään, että tuotekehityksen täytyy yhä olla jokseenkin korkealla tasolla, koska innovointi on edelleen pahasti kesken ja he ovat jäljessä kilpailijoista, sanoo Mikko Ervasti.