1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Iiro Viinanen: "Viranomaiset täytyy panna ahtaalle"

Ex-ministeri Iiro Viinanen puhui Kangasniemen Puula-forumissa kansalaisvaikuttamisen tärkeydestä vesistönsuojelulle.

Kotimaan uutiset
Iiro Viinanen Väisälänsaaressa Hirvensalmella.
Iiro Viinanen Väisälänsaaressa Hirvensalmella.Sari Selin / Yle

Kansalaisia kehotetaan entistä suurempaan aktiivisuuteen vesistöjen suojelussa. Ympäristöministeriön kansliapäällikön Hannele Pokan ja ex-ministeri Iiro Viinasen mukaan paikallisten ihmisten havainnot lähivesistöjen tilasta ovat tärkeä osa vesistöjen suojelua. Ilman kansalaisten havaintoja moni ongelma jäisi viranomaisilta huomaamatta.

Viinanen ja Pokka puhuivat keskiviikkona Kangasniemellä järjestetyssä Puula-forumissa. Vesistön suojelua käsittelevän tapahtuman teemoina olivat tänä vuonna metsäteollisuuden ympäristövaikutukset ja kansalaisvaikuttaminen.

- Hallinto on hyvin hidas reagoimaan poliitikoista puhumattakaan. Pikkuisen täytyy kovistella yrityksiäkin, Viinanen sanoo.

Viinasen mukaan yksi vesistöjen suojelun kulmakivi on suojelutyöstä kiinnostuneiden kouluttaminen aiheeseen. Kansalaisten on otettava hänen mielestään rohkeasti kantaa ja tuotava epäkohdat esiin.

- Silloin kun on valittamisen aihetta, niin kansalainen voi lähettää tutkintapyynnön tai selvityspyynnön viranomaiselle. Viranomaiset täytyy panna ahtaalle ja kantamaan vastuuta näistä asioista, Viinanen sanoo.

Virkamiehiä ei riitä joka mättäälle

Ympäristöministeriö on tänä kesänä julkaissut uudet turvetuotannon ympäristösuojelun ohjeet, ja kansliapäällikkö Hannele Pokka muistuttaa lain mukaan ympäristöhaitan aiheuttajan olevan vastuussa teoistaan.

- Emme saa virkamiestä joka suolle valvomaan turvetuotantoa. Joka yrityksen oma etu on huolehtia ympäristömaineestaan ja hoitaa asiansa ympäristölupien mukaisesti, Pokka sanoo.

Sekä Pokka että Viinanen nostavat hattua Puulan kansalaisliikkeelle. Paikallisten ihmisten havainnot vesien tilanteesta ovat tärkeitä. Pokka ja Viinanen kannustavat kansalaisia jatkossakin kertomaan vesistöhavainnoistaan.

- Usein se on niin, ettei Helsingissä paikallisista asioista tiedetä, Pokka sanoo.