1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Rauman kaupunginjohtaja tahtoo kuntien pakkoliitoksia

Kaupunginjohtaja Kari Kosken mukaan pakkoliitokset ovat välttämättömiä, jos kuntaliitokset eivät etene hyvin nopeasti. Kosken mielestä vapaaehtoisuus ei johda mihinkään.

politiikka
Rauman kaupunginjohtaja Kari Koski
Erkki Alho / Yle

Rauman kaupunginjohtaja Kari Koski kannattaa kuntien pakkoliitoksia.

Hänen mukaansa valtion on otettava määrätietoinen linja, jos kuntaliitokset eivät etene. Vapaaehtoisuuteen perustuva kuntarakenneuudistus on kaupunginjohtaja Kosken mukaan huono.

- Kuntaliitokset eivät ilman pakkopäätöstä etene. Kunnat haluavat pysyä itsenäisinä niin kauan kun henki pihisee - ja toistaiseksi henki pihisee, Koski sanoo.

Paljon puhetta, vähän villoja

Rauman kaupunginjohtajan mukaan kuntia ja kuntien virkamiehiä on liikaa eivätkä rahat riitä.

- Kannatan jo aikanaan pohdittua mallia: ei mitään vapaaehtoisuutta, vaan joku miettii asian ja sitten katsotaan mitä tehdään. Seutukunta olisi hyvä yksi kunta. Valtioneuvostolta ja eduskunnalta pitää tulla päätökset, Rauman kaupunginjohtaja toteaa.

Kunnat haluavat pysyä itsenäisinä niin kauan kun henki pihisee - ja toistaiseksi henki pihisee.

Rauman kaupunginjohtaja Kari Koski

Rauman kaupunginjohtajaa harmittaa, että kuntaliitoksista riittää puhetta, mutta ratkaisuja ei saada aikaan.

- Jotain pitää uskaltaa päättää. Viisi vuotta on puhuttu - jos tämä aika olisi käytetty kehittämiseen, Suomea olisi voitu kehittää ihan toiseen suuntaan, Kari Koski sanoo.

Ulvilan kaupunginjohtaja: Kannettu vesi ei pysy kaivossa

Ulvilan kaupunginjohtaja Jukka Moilanen tyrmää Rauman kaupunginjohtajan ajatuksen kuntien pakkoliitosten tarpeellisuudesta. Moilasen mielestä pakkoliitokset ovat hyödyttömiä.

Pakkoavioliiton jälkeen toiminta ja tekemisen meininki kärisisi.

Ulvilan kaupunginjohtaja Jukka Moilanen

- Kannettu vesi ei pysy kaivossa. Pakkoavioliiton jälkeen toiminta ja tekemisen meininki kärisisi. En usko pakon toimivan. Nyt tehdään selvityksiä, ja niistä saadaan tulokset. Jos selvitykset osoittavat selvät perusteet, että kuntaliitoksille on edellytykset, uskon ja luotan, että päättäjät tekevät päätökset parhaaseen mahdolliseen suuntaan, Moilanen sanoo.

Suomen kunnat tekevät parhaillaan ratkaisuja siitä, minkä kuntien kanssa ne aloittavat selvitykset mahdollisesta liitoksesta. Liitosselvitys pitää tehdä ensi

Lue seuraavaksi