1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tshekin sisäpolitiikka hullunmyllyä - ylimääräiset vaalit estettiin

Tshekin politiikka on saanut television saippuaoopperan piirteitä. Maata yrittää nyt johtaa virkamieshallitus, joka ei vielä ole saanut luottamuslausetta.

Tshekin parlamentti on päättänyt, ettei maassa järjestetä ylimääräisiä vaaleja maan poliittisesta kaaoksesta huolimatta. Ylimääräisten vaalien puolesta äänesti 96 edustajaa ja niitä vastusti 92. Esitys kaatui, koska se olisi tarvinnut taakseen vähintään 120 ääntä, eli kolme viidesosaa parlamentista.

Tshekin suurin puolueen sosiaalidemokraattien edustajat halusivat vaaleja, koska heidän mielestään ne olisivat ainoa ratkaisu vaikeaan tilanteeseen. Oikean laidan puolueet äänestivät kuitenkin vastaan, koska ne pelkäsivät kannatuksensa romahtavan vaaleissa.

Tshekin poliittinen myllerrys alkoi kesäkuussa, kun keskusta-oikeistolaisen hallituksen pääministeriä Petr Necasia alettiin syyttää lahjusten vastaanotosta.

Poliittinen kohu sai saippuaoopperan kaltaisia piirteitä, kun kuvaan tuli mukaan Necasin naisystävä. Myös hän on saanut osakseen lahjussyytteitä. Poliisi on lisäksi tutkinut, onko naisystävä käskenyt Tshekin armeijan tiedustelupalvelua vakoilemaan Necasin vaimoa, josta tämä on eroamassa. Vyyhdessä on mukana myös entisiä parlamentin jäseniä ja sotilastiedustelun johtajia.

Presidentti Milos Zeman nimitti viime viikolla uuden virkamieshallituksen, jonka johdossa on hänen talouspoliittinen neuvonantajansa Jiri Rusnak. Uuden hallituksen on saatava luottamuslause elokuun aikana, mutta moni epäilee, ettei luottamusta saada.

Normaaliaikataulun mukaan Tshekissä järjestetään vaalit ensi vuoden toukokuussa.