1. yle.fi
  2. Uutiset

Taidevarkaan äidin Picasso-polttoepäilyille vahvistuksia: tuhkasta löytyi maalia

Olga Dogaru sanoo polttaneensa varastetut maailmankuulut seitsemän teosta. Mikäli romanialaisäidin tunnustamat tekoset todella pitävät paikkaansa, hän ei olisi ainoa todistusaineistoa tuhonnut taidevarkaan äiti.

Ulkomaat
Poliisi tutki ryöstön jälkiä Rotterdamin Kunsthallessa lokakuussa 2012.
Poliisi tutki ryöstön jälkiä Rotterdamin Kunsthallessa lokakuussa 2012.Reuters

Romaniassa tutkijat ovat löytäneet tuhkasta jäämiä, jotka saattavat vahvistaa romanialaisnaisen väitteet taideaarteiden polttamisesta. Romanian kansallismuseon johtaja sanoi keskiviikkona, että taidevarkaudesta syytetyn miehen äidin kotoa kerätyistä tuhkista löytyi muun muassa maalinjäämiä ja maalauspohjakangasta.

Romanialainen Olga Dogaru on väittänyt polttaneensa kymmenien miljoonien eurojen arvoiset Picassot, Monetit, Matisset ja muut maalaukset todisteiden kätkemiseksi sen jälkeen kun hänen poikansa pidätettiin varkaudesta epäiltynä. Maalaukset varastettiin Hollannista Rotterdamin Kunsthallesta viime lokakuussa.

Romanian kansallismuseon johtaja Ernest Oberlander-Tarnoveau sanoi, että museon tutkijat ovat löytäneet tuhkasta pieniä jäämiä pohjamaalia, maalauspohjakankaan jäänteitä ja maalinjäämiä sekä kupari ja teräsnauloja, joista osa on 1900-luvun alkua vanhempia.

- Olemme löytäneet aineita, jotka ovat peräisin erityisesti maalauksista ja kuvista, Oberlander-Tarnoveau sanoi lisäten, että jäämiä on löytynyt myös lyijystä, sinkistä ja kuparilasuurista.

Viranomaiset ratkaisevat yhteyden

Museonjohtaja ei kuitenkaan halunnut sanoa, ovatko maalinjäämät peräisin juuri varastetuista maalauksista, vaan se on oikeusviranomaisten asia ratkaista. Hän kuitenkin sanoi, että mikäli kyse on juuri noista maalauksista, kyseessä on "rikos ihmisyyttä vastaan tuhota universaalia taidetta".

- En voi uskoa, että vuonna 2013 kohtaamme tälläisiä tekoja, Oberlander-Tarnoveau äimisteli.

Varkaat tunkeutuivat viime lokakuussa taidemuseon varauloskäynnin kautta sisään, nappasivat maalaukset seinältä ja pakenivat. Koko varkaus kesti alle kaksi minuuttia.

Varkaiden käsiin joutui seitsemän maailmankuulua teosta: Picasson Tete d'Arlequin, Matissen La Liseuse en Blanc et Jeune, _Monet'n Waterloo Bridge, London ja Charing Cross Bridge, London, _sekäPaul Gauguinin, Mayer de Haanin ja Lucian Freudin maalaukset.

Kolme romanialaista epäiltyä napatiin tammikuussa, mutta maalauksia ei löytynyt. Romanian syyttäjät sanovat, että Olga Dogaru on väittänyt haudanneensa taideteokset ensin hylätyn talon pihaan ja sitten Caracliun kylän hautausmaalle. Myöhemmin hän on sanomansa mukaan kaivanut maalaukset ylös ja polttaneensa ne helmikuussa sen jälkeen kun poliisi alkoi tehdä etsintöjä kylässä.

Ei ensimmäinen äiti asialla

Mikäli Olga Dogarun kertomus pitää paikkaansa, hän ei olisi ensimmäinen taidevarkaan äiti, joka tuhoaa teoksia. Yksi kuuluisa tapaus oli ranskalaisrikollisen nimeltä Stephane Breitwieser, joka varasti yli 200 taideteosta ympäri Eurooppaa 1990-luvun lopulla.

Breitwieserin äiti tunnusti tuhonneensa kymmeniä teoksia, kun poliisi alkoi epäillä hänen poikaansa. Äiti oli leikellyt maalauksia kappaleiksi ja tunkenut palaset jätteiden sekaan sekä heittänyt arvokkaita jalokiviä ja muita esineitä kanaaliin. Äiti pidätettiin ja osa esineistä saatiin pelastettua.

- Vanhoja mestareita alkoi huuhtoutua rantaan, kuvasi kadonneita taide-esineitä etsivä Chris Marinello.

Yli sata työtä löydettiin mudan peitosta ja ne kunnostettiin, mutta iso osa Breitwieserin varastamista taideaarteista katosi jäljettömiin.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi