Palatsin vuokra yllätti - maailman kuuluisin poikakuoro vaikeuksissa

1400-luvulla perustettu poikakuoro sai maksettavakseen 200 000 euron vuotuisen vuokralaskun. Kuulun kuoron toiminta voi loppua, ellei ratkaisua tai rahoittajaa löydy.

Ulkomaat
Augartenin palatsi Leopoldstadtin kaupunginosassa Wienissa.
Augartenin palatsi Leopoldstadtin kaupunginosassa Wienissa.Harald Hubich / Lisenssi: GNU FLC 1.2, http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html

Maailmankuulu Wieniläinen poikakuoro on pahoissa talousvaikeuksissa. Kuoron on lopetettava toimintansa, ellei se kykene neuvottelemaan jonkinlaista sopimusta konserttisalin ja koulun vuokrasta.

Poikakuoro on tähän mennessä saanut käyttää ilmaiseksi Augartenin palatsin tiloja vastineeksi kunnostustöistä. Itävaltalainen tuomioistuin totesi kuitenkin keskiviikkona, että ilmainen vuokra on laiton tukiainen. Palatsin omistaa Itävallan valtio.

Kuoro ilmoitti välittömästi, ettei se kykene maksamaan vaadittua 200 000 euron vuotuista vuokraa. Kuoron edustajat toivoivat, että poliitikot voisivat tulla asiassa vastaan. Vaihtoehtona on kuoron lopettaminen.

Wieniläinen poikakuoro on yksityinen, voittoa tavoittelematon järjestö. Kuoron vuotuinen budjetti on 2,8 miljoonaa euroa, joista kaksi kolmasosaa katetaan konserttipalkkioilla. Loppuosa kuluista rahoitetaan tallenteiden myynnillä ja yksityisillä lahjoituksilla. Kuorossa on noin 100 jäsentä, ja kuoron musiikkikouluissa opiskelee noin 300 lasta.

Kuoron juuret juontavat aina 1400-luvulle asti. Kuoron riveissä ovat laulaneet muun muassa säveltäjä Franz Schubert ja kapellimestari Hans Richter.

Lähteet: Reuters