Taidetta puutarhaan - luonnon muovaamaa, ihmisen luomaa

Juvalla sijaitseva yksityinen puutarha pyrkii tarjoamaan esteettisiä elämyksiä myös niille, jotka eivät taidegallerioissa viihdy.

Kotimaa
Mari Liimatainen, Vanha Kilkkilä, Puutarha, Taide
Vanhan Kilkkilän emäntä Mari Liimatainen uskoo, että taide sopii hyvin puutarhaan.Tuuli Teittinen / Yle

Vanhan Kilkkilän puutarhassa yhdistyy vanhanaikainen miljöö ja nykytaide. Kuvataiteilijanakin toimiva emäntä Mari Liimatainen uskoo, että taiteella on paikkansa myös puutarhoissa.

- Meillä ei ole marmoripatsaita tai puutarhatonttuja. Tavoitteena on hyvä tunnelma ja kokonaisuus.

Taide ei ole vain taiteilijoiden oikeus.

Mari Liimatainen

Kasvustoa on puolen hehtaarin alueella runsaasti, vaikka se pyritään pitämään yllä luontoäidin keinoin.

- Meillä linjaus on se, että kasveja ei kastella tai juuri hoideta. Ne lajikkeet jotka viihtyvät, viihtyvät. Perinnekasveja meillä on paljon.

Piharakennuksien ikää arvostetaan ylläpitämällä niiden kuntoa. Galleria-aitasta löytyvät myös mysteeriset tikapuut.

- Ne johtavat yläkertaan, jossa on lasten paratiisi. Sillä välin kun vanhemmat kiertelevät puutarhassa, lapset voivat tehdä omaa taidettaan, vaikka kotipuutarhaan viemisiksi.

Älä istuta väkisin

Puutarhassa vietetään silloin tällöin perennanvaihtoiltoja, jolloin alueelle saadaan uusia lajeja, samalla kun vanhat matkaavat uuteen kotiin. Kasvien lisäksi vaihdetaan neuvoja.

- Itse teen sen mukaan, että mennään olosuhteiden ehdoilla. Ei kannata istuttaa kaktusta multavaan maahan, kun ei se siitä kasva millään, vaikka tekisi mitä, vinkkaa Liimatainen.

Alueelta löytyy myös marjapensaita, joista poimitaan tarvikkeita mehuihin ja leivonnaisiin. Itsepoiminnan lisäksi puutarha aktivoi ihmisiä erilaisilla tapahtumilla.

- Pidämme esimerkiksi taidepäiviä lapsille. Taide ei ole vain taiteilijoiden oikeus.