Wilson Kirwa: Kiitän jokaista suomalaista

Saapuessaan Suomeen parikymmentä vuotta sitten Wilson Kirwalla oli mukanaan vain kolme t-paitaa muovipussissa. Porista Kirwa löysi uuden alun elämälleen, joka poiki uran niin kilpaurheilijana kuin kirjailijanakin.

urheilu
Wilson Kirwalla on päällään "Kohtalona Käläviä" -paita.
Yle / Kia-Frega Prepula

Wilson Kirwa verestää muistojaan entisestä kotikaupungistaan Porista osallistuessaan SuomiAreenaan. Miehellä on edelleen syvä tunneside kaupunkiin, vaikkei ole asunut Porissa enää pitkään aikaan.

- Se on kotini ja aloitin elämäni täältä 18-19 vuotta sitten. Pidän vieläkin yhteyttä perheiden kanssa, jotka tunsin silloin ja jotka huolehtivat minusta silloin, kun minulla ei ollut muuta kuin kolme t-paitaa muovipussissa. Aina kun tulen Poriin, minulla on tuntemuksia sitä kohtaan.

- Olen kiitollinen Porille. Kun tulin tänne ensimmäistä kertaa, kieli oli hyvin vaikea ja kulttuuri ihan erilaista. Kotimaassani on kohteliaisuus keskustelussa puhua päällekkäin, kun taas suomalaiset odottavat että toinen saa sanottua asiansa. Niinpä minä kun aloin puhumaan niin puhuin kolme tuntia putkeen ilman taukoja.

Raejuusto järkytti

Kulttuurishokki oli melkoinen uudessa maassa. Erityisesti ruoka vaati totuttelua.

- Rasvaton maito tuntui kuin olisi vettä juonut, ja raejuustosta ajattelin että voi ei, mitä papanoita nuo ovat. Ruokahaluhan siinä meni päiviksi. Ja sauna oli hurja! Eroja oli niin paljon, että jouduin oikein miettimään elämän merkitystä molemmissa kulttuureissa.

Myös suomalaisten jäyhyys oli rennon ystävällisen kenialaisen mielestä omituista.

- Kesti hetken aikaa, ennenkuin opin suomalaisen kanssakäymisen säännöt. Eli ei mennä heti halaamaan ketä tahansa vaan sanotaan hei kauempaa, jutellaan ensin vaikka säästä ja pidetään tiettyä etäisyyttä. Suomalaisten luottamus ja turvallisuudentunne tulee pikkuhiljaa.

Tämän Kirwa oppi myös urheilumaailmassa edustaessaan Porin tarmoa parin vuoden ajan.

- Porin Tarmo oli minulle alkuaskel. He auttoivat minua paperiasioiden kanssa ja siellä ovat juureni.

Urheilu-uransa jälkeen Wilson Kirwa on kirjoittanut seitsemän kirjaa suomeksi. Hänellä on vaimonsa kanssa kaksi lasta.

- Kiitän jokaista suomalaista siitä, että elämäni on muuttunut ja haluan jakaa kaikkien kanssa sen opin, että kun ihminen uskaltaa ylittää itsensä, niin kaikki on mahdollista.