Komea maitolaituri pitää vireänä Lapuan Tiistenjokea

Lapuan Tiistenjoella miesporukka juhli 20 vuotta sitten pienen tytön syntymää. Juhlissa syntyi pähkähullu idea maitolaiturin rakentamisesta keskelle kylää. Samainen maitolaituri on kannatellut ja pitänyt kylää vireänä. Maitolaiturin ympärille on järjestetty toinen toistaan komeampia juhlia. Uudet maitolaiturijuhlat ovat jälleen lauantaina.

Maitolaituri on Tiistenjoen kylän symbolinen elinvoimaisuuden merkki. Kuva: Maritta Sipilä

Lapuan Tiistenjoella keskellä kylää on seisonut pari vuosikymmentä entisajan mallin mukaan rakennettu maitolaituri. Enää ei tuolle laiturille tuoda aamuisin maitotonkkia, mutta laiturilla on kylälle symbolinen, vireyttä kannatteleva voima.

– Perimmäinen ajatus on maaseudun ylläpitäminen ja täällä viihtyminen niin, jotta kaikki tapahtumat eivät olisi metropoleissa, perustelee MTK Tiistenjoen yhdistyksessä aktiivisesti toimiva Veli Sipilä. Tuottajayhdistyksessä toimii niinsanottu Komiat traktorit -työryhmä, joka ideoi maitolaituritapahtumia.

– Pidämme olemattomasta asiasta hauskaa ja järjestämme mukavia tapahtumia omalle kylälle ja omin voimin.

– Vielä 30-40 vuotta sitten joka tienpäässä oli maitolaitureita. Nyt ne ovat lahonneet ja poltettu. Maitolaituri on yksi kulttuurimuoto. Me pidämme tiukasti kinni siitä, että maitolaiturin merkitys säilyisi maaseudulla. Aivan niin kuin Irlantiin kuuluu se pubi ja kirkko, niin meillä Suomessa on tämä maitolaituri tienposkessa.

Idea syntyi varpahaisissa

Lauantain maitolaiturijuhlissa on yksi kutsuvieras ylitse muiden. Hän on 20-vuotias nuori nainen, jonka syntymä sai Tiistenjoen miehet toimimaan.

– Ideahan lähti hullusta jutusta. Miesporukalla pidimme "varpahaasia", kun tyttö oli syntynyt. Saimme idean, että tehdään kylälle maitolaituri. Meillä poltti jalkojen alla, jotta "tarttis teherä jotaki". Niin me raavahat miehet olimme sanojemme takana ja rakensimme maitolaiturin.  Olikin vähän komiat juhlat silloin; Värttinä oli laituria vihkimässä, ja Irlannista saakka tuli ihimisiä Tiistenjoelle.

–  Jos tämä tyttö ei olisi syntynyt, voisi olla, ettei koko maitolaituria olisi olemassakaan.

Monta käyttöä

Ennen maaseudun maitolaiturilla oli monenlaista käyttöä. Kyläkulman nuoret kokoontuivat maitolairurille ja siellä syntyivät myös monet romanssit.

Tiistenjoella laituria on juuri korjailtu.

– Pääskyset tekivät sinne heti pesänsä, jotta kyllä tämä jatkuvasti on käytössä, Veli Sipilä nauraa.

Maitolaiturlle pyöräilevät aamutuimaan naapurikylästä Haapakoskelta Markku ja Seija Välkkilä. He merkkaavat aamun ajetut kilometrit kylien väliseen haastevihkoon. Kesän mittaan pariskunta on jo ajellut arviolta 400-500 kilometriä.

– Haapakoski on aina niskan päällä. En tiedä onko meillä enemmän porukkaa vai aktiivisuutta, mutta kyllä me johdamme aika selvästi, Markku Välkkilä kuittaa.

Lehmänmunat esille

Tiistenjoen maitolaiturijuhlilla on parhaimpina vuosina vieraillut monituhatpäinen yleisö. Tällä kertaa juhlien teema on maito. Esillä ovat muun muassa maidon kuljetusmuodot ja kirnuaminen.

Lapsia varten tiistenjokelaiset varaavat tusseja ja valkoisia rehupaaleja eli Veli Sipilän mukaan lehmänmunia. Luvassa on piirustuskisa.

Kun lehmät on saatu illalla takaisin laitumelle, päivä jatkuu musiikin ja tanssin merkeissä.