1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Huippusuosituista ripsienpidennyksistä silmävaurioita - "Huolestuttava ilmiö"

Silmäripsien pidennyksistä on tullut huippusuosittua. Irtoripsillä silmiin haetaan näyttävyyttä ja se korvaa monille ripsivärin käytön. Suosio näkyy kuitenkin jo pääkaupunkiseudun silmäpoliklinikoilla, kun pidennyksiin käytettävää ripsiliimaa eksyy silmiin aiheuttaen sarveiskalvovaurioita.

Kuva: Yle / Lasse Laitinen

Silmäripsien pidennyksistä on tullut yhä suositumpaa. Kauneusalalle tulee koko ajan uusia yrittäjiä ja kaupungeissa juuri silmäripsien pidennyksiin jonotetaan jopa viikkoja.

- Se on tullut ihan supersuosioon viime vuosina. Ripsienpidennyksiä menee kaikista tarjoamistamme palveluista ehdottomasti eniten, kertoo joensuulaisen kauneusstudio SB:n yrittäjä Tanja Peura.

Helpompia aamuja

Joensuulaisen studiolla omia ripsipidennyksiään ottavat asiakkaat kertovat, että irtoripset tuovat elämään helppoutta.

Ripset ovat paljon pidemmät, eikä ripsiväriä tarvitse laittaa

Maarit Vaakanainen

- Silmäthän ovat sielun peili. Ripset ovat paljon pidemmät, eikä ripsiväriä tarvitse laittaa. Ne tarvitsee halutessaan ainostastaan harjata, kertoo joensuulainen Maarit Vaakanainen.

- Pääsee aamuisin paljon nopeammin lähtemään. Kun tuntuu, että nukuttaisi niin pääsee hyvin paljon nopeammin liikkumaan, naurahtaa Piia Pajarinen.

Liima pois silmistä pinseteillä

Irtoripsien suosio on alkanut näkyä myös sairaalapäivystyksissä. Lääkäri Raimo Tuuminen Helsingin yliopistollisesta keskussairaalasta kertoo, että pelkästään hänen vastaanotolleen tulee kuukausittain useita potilaita, jotka ovat saaneet ripsien kiinnitykseen käytettävää liimaa suoraan silmään. Liima poistetaan silmästä pinseteillä. 

Kyse on huolestuttavasta ilmiöstä

Raimo Tuuminen

- Viimeisen puolen vuoden aikana lisääntyvissä määrin meillä on tapauksia, jossa liimaa on joutunut sarveiskalvon pinnalle. Liima poistetaan silmästä pinseteillä. Usein sarveiskalvolle jää paikallinen haavauma.  Kyse on huolestuttavasta ilmiöstä, Tuuminen toteaa.

Osalle allergisia reaktioita

Suosion kääntöpuolena ovat myös allergiset reaktiot. Osalle liima-allergia voi iskeä vasta vuosien käytön jälkeen, kertoo yrittäjä Tanja Peura.

Allergisille on suunniteltu myös omia kiinnitysliimoja, mutta niitä ei kauneusstudioissa suosita.

- Allergisille silmille tarkoitettu liima ei ole niin pitävä siinä ripsessä kuin tehokkaampi liima, yrittäjä Tanja Peura perustelee.

KORJATTU 19.7.2013 10:14 JUTUSSA KERROTTIIN VIRHEELLISESTI, ETTÄ SILMÄPOLIKLINIKAN POTILAAT OVAT SAANEET SILMIINSÄ PIKALIIMAA. LIIMAN OIKEA NIMI ON RIPSILIIMA.