1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pyöräilykaupunki Oulu valitsi brittiläiset triangelitelineet

Oulun kävelykadun uudet pyörätelineet vaativat aavistuksen aivonystyröitä käyttäjiltä. Pikaisesti jopa kuntopyöriltä näyttävät telineet on tilattu Englannista. Muualla keskustassa pyöräparkkitilannetta päivitetään syksyllä.

Kuva: Sini Kervinen / Yle

Kauppurienkadulle valmistuva uusi kivetys on tuonut mukanaan uudet Cycle stand triangle-merkkiset pyörätelineet.

- Kauppurienkadulle tulee 28 telinettä eli yhteensä 56:lle pyörälle paikka, kertoo rakennuttajainsinööri Sami Hietakangas.

Pyöräparkit ovat ehtineet jo aiheuttaa hämmennystä kaupunkilaisissa ulkomuotonsa vuoksi. Kaksipaikkaisessa telineessä on pyöräsarvien korkeudella erikoinen rautasilmukka. Rautalenkki on kuitenkin tarkoitettu pyörän kiinnittämiseen kettingin avulla. Tosin riittävän pitkä kettinki pitää löytyä pyöräilijältä itseltään.

Uudet telineet on tilattu englantilaiselta Falcotriangle -valmistajalta. Hietakankaan ne soveltuvat kaupunkikuvaan mainiosti.

Uudet telineet eivät riitä

Telineet tulevat kaupungissa tarpeeseen, sillä pyöräilykaupunkina itseään mainostavassa Oulussa on Hietakankaan mukaan pienoinen kulttuurin tuoma ongelma.

Pelkästään keskustaan pyöräilevät työntekijät vievät valtaosan uusista paikoista.

Sami Hietakangas

- Pyörät jäävät keskustassa sinne missä on tilaa, esimerkkinä on Pukumiehen edusta. Siinähän ei ole virallista pyörien parkkialuetta, Hietakangas sanoo.

Pyöriä on Oulussa runsaasti. Asennettavat 56 paikkaa eivät Hietakankaan mukaan mitenkään tule riittämään.

- Pelkästään keskustaan pyöräilevät työntekijät vievät valtaosan uusista paikoista.

Pyöräkatoksia kaivataan

Oulun katu- ja viherpalveluiden kaupungininsinööri Pasi Heikkilän mukaan keskustan muut pyöräparkit päivitetään syksyllä.

- Ainakin Anttilan ja Nordean edustalle ja Otto Karhin puiston alueelle tulee pyörätelineitä. Myös Torikadun pyöräpaikat tarkastetaan. Osa paikoista tulee olemaan katettuja, sillä niitä on toivottu jo pitkään, Heikkilä sanoo.

Viimeisiä telineitä päästään asentamaan vasta kuitenkin kahden vuoden päästä, kun keskustan lukuisat remontit valmistuvat.