Torielämä kaipaa sukupolvenvaihdosta

Sekä torikauppiaat että asiakkaat vanhenevat. Miten saada nuoret kokeilemaan torikauppaa tai tulemaan torille ostoksille? Hämeenlinnassa kaupunkikeskustayhdistys tarjoaa houkutuksena mm. torin lavaa, jossa voi käydä esiintymässä tai pitämässä treenejä. Tori on vilkas kauniilla kesäilmalla, mutta loskaisen torin muuttaminen kaupungin eläväksi sydämeksi on tosi kova haaste.

Kotimaa
Kukkienmyyjä Hämeenlinnan torilla, taustalla kirkko
Markku Karvonen / Yle

- Tänään kun luvassa on sadetta, aamu on vähän hiljaisempi. Eilen aurinkoisella oli oikein hyvä päivä ja kunnon kuhinaa, paljon myyjiä ja ostajia. Sää vaikuttaa, sanovat palvelupäällikkö Sari Hagemeier ja markkinaisäntä Kari Karhu Hämeenlinnan torilla.

Torin ympärillä on kaupungin historiasta kertovia arvorakennuksia, kuten kirkko, Raatihuone ja vanha lääninhallitus, mutta vähän kauppoja tai muita palveluja. Torilla avoinna ovat jäätelökioski ja pari torikahvilaa. Torimyyjillä on pöydillään sesonkiin kuuluvia kukkia, marjoja ja puutarhatuotteita, kaikki kauniisti aseteltuina ja tuoreen näköisinä.

Missä ovat nuoret torimyyjät?

- Kauppiaat ovat torin sydän, mutta kahvilat taas tuovat paljon vakioasiakkaita, istuskelijoita ja nautiskelijoita. Ne ovat hyvä juttu. Tori on paikka jossa voi viettää aikaa, se kohtaamispaikka, miettii torin hyviä puolia Sari Hagemeier.

- Markkinaväki on lisääntynyt ja suunta on kasvava. Markkinat laajentuvat ja tapahtumia on paljon. Se on hyvä suunta. Monella paikkakunnalla on päinvastoin, jatkaa Kari Karhu.

- Tuotevalikoima saisi olla laajempi. Olisi kiva löytää uutta myytävää. Haasteena on, että uutta torisukupolvea ei ole syntymässä. Tori on ehkä pelottava paikka nuorelle tulla myymään. Ulkomaalaisia tulee lisää, mutta suomalaiset nuoret voisivat vaikka kesäksi tulla kokeilemaan millaista on myydä torilla. Lavaakin voisi kehittää, nuoret voisivat löytää sen oleskelupaikkana. Vaikka nyt on kasvava suunta, mitä on ilman uutta sukupolvea viiden tai kymmenen vuoden päästä, kysyy Sari Hagemeier.

Kaupunkikeskustaa pitää miettiä kokonaisuutena

Hämeenlinnassa torielämän haasteena on myös uusi kauppakeskus moottoritien päällä.

- Nyt täytyy miettiä, miten kehitetään koko akselia kauppakeskus-kävelykatu-tori, niin että väki liikkuu edestakaisin ja löytää myös torille. Hämeenlinnan lisähaaste ovat ympärillä olevat rakennukset ja kauppapaikkojen puute. Tori on hienon näköinen, mutta vetovoimaa puuttuu, sanoo Kari Karhu.

- Vaikea sanoa, onko uusi kauppakeskus kilpailija vai tukija, mutta haaste se on. Itse näkisin kehitettävänä akselina ja kokonaisuutena koko Raatihuoneenkadun pituuden moottoritieltä Verkatehtaalle. Vaikka moottoritien katteesta tulisi keskustan kaupallinen keskus, laatu ja palvelu löytyvät kuitenkin pienistä liikkeistä. Nyt pitää tsempata, jotta muu keskusta pysyy elinvoimaisena, ja kate tulee siihen lisäksi. Hämeenlinnan pitää ennen kaikkea hyödyntää katteelle tuleva uusi väki, pohtivat haastateltavat.

Laatua, kanssakäymistä ja kiireetöntä asiointia

Kyllä torilla on tähän asti kannattanut käydä, mutta ei ehkä enää pitkään. Vakioasiakkaat ovat pitäneet torikauppaa yllä. Torikaupan vahvuuksia ovat laatu ja tuore tavara. Kaikesta tietää, mistä se tulee ja milloin on poimittu, sanoo myyjä Vaaran puutarhan tiskillä.

- Onko torilla kallista? Se nyt on miten sen ottaa. Kyllä tuoreudesta, laadusta ja palvelusta jotakin pitää maksaa. Torilla on lisäksi se oma fiiliksensä. Myyjien kanssa tulee juteltua pitkäänkin kaikesta maan ja taivaan välillä. Ja kaikesta tuotteisiin liittyvästä voi kysyä myyjältä. Tuotteet ovat yleensä samana aamuna maasta otettuja. Eihän samanlaisia porkkanoita saa marketista, nipusta näkee mitä saa ja maku on hyvä, puolustavat Sari Hagemeier ja Kari Karhu torikauppaa.

- Nuorten saamista on kyllä mietitty moneen kertaan. Ehkä tietyssä ikävaiheessa arvostaakin eri asioita. Kyllä tapahtumilla on suuri merkitys. Ne tuovat torille ensikertalaisia, jotka huomaavat että aha, torilla on tuollaistakin. Heistä voimme saada uusia vakiokävijöitä. Torilla pitää olla jatkuvaa sykettä, pienempiä ja suurempia tapahtumia pitkin kesää. Torin pitää elää. Siksi uudet tulijat ovat aina tervetulleita lavalle ja torille.