Jenkkiautot ja kellomekot valtaavat Pieksämäen

Pieksämäellä nähdään viikonloppuna kilokaupalla rautaa: kaupunkiin odotetaan rantautuvan lähemmäs tuhat jenkkiautoa viikonlopun kestävään Big Wheels -tapahtumaan.

Kotimaa
Ira Honkonen vintage auto 50-luku
Matti Koho / Yle

- Kyllä odotetaan vähintään saman verran kävijöitä kun viime vuonnakin, eli 10 000 henkeä, tuumaa Johanna Tolonen, Big Wheelsin tapahtumakoordinaattori.

Big Wheels on vakiinnuttanut paikkansa Pieksämäen kaupungissa. Tänä viikonloppuna harrasteautot saapuvat Pieksämäelle jo kahdennentoista kerran. Harrasteautoja nähdään joka vuosi enemmän. Tänä vuonna odotetaan viime vuoden rajan rikkoutuvan, joten autoja uskotaan tulevan paikalle yli yhdeksänsataa.

-Tänä vuonna on varauduttu ottamaan lisää autoja vastaan ja tehty niille lisätilaa alueelle, Tolonen kertoo.

Harrasteautoille ei ole erillistä ilmoittautumista, vaan paikan päälle voi tulla kuka vain omalla erikoisella ajokillaan. Fiftaripiireissä ollaankin huhuttu, että paikalle saattaisi tänä vuonna saapua näyttelyvoittajiakin.

- Varmaan eniten tullaan katsomaan jenkkirekkoja. Niitä on varmasti tänäkin vuonna tulossa, tapahtumatuottaja Heikki Skyttä miettii.

Harrastajapiireissä suosituksi noussutta autotapahtumaa on myös kosiskeltu monelle eri paikkakunnalle jo muutaman vuoden ajan.

- Emme ole vaihtamassa paikkakuntaa, ei ole siis mitään aikeita siihen. Harrastajat ovat olleet tyytyväisiä tämänhetkiseen tapahtuman sijaintiin, Skyttä kiistää huhut.

Auton metsästystä sekä kellomekkoja

Autoja voi tulla ihastelemaan koko perheen voimin. Lapsille on järjestetty erilaista ohjelmaa, mukaan lukien tänä vuonna ensimmäisen kerran järjestetty auton etsimiskilpailu.

- Tapahtuma-alueelle on rakennettu rastirata lapsille. Lapset eivät yleensä jaksa kävellä koko aluetta läpi ilman, että pitää jonottaa heti jäätelökioskille hetken alueella oltuaan, kertoo Skyttä.

Pieksämäen kulttuurikeskus Poleenissa on lauantaina Savo Vintage -messut, jossa myydään tapahtuman mukaisesti vintage-vaatteita 50-luvulta. Myynnin lisäksi tapahtumassa saattaa vilahdella myös kellomekkoja sekä keilapaitoja kävijöiden yllä.

Tapahtumatäytteinen viikonloppu ruuhkauttaa katuja

Viikonloppuna Pieksämäellä järjestetään Big Wheelsin sekä Savo Vintagen lisäksi myös koiranäyttely, jättikippis ja Savon radan museon tapahtumapäivä. Ihmisiä on siis liikkeellä sekä autoin että kävellen. Liikkuminen kaupungissa on yritetty tehdä mahdollisimman helpoksi ja tapahtumatuottajat toivovatkin, että pieksämäkeläiset jättäisivät oman arkiauton tapahtumapäiväksi kotiin.