Kanalinnuilla hyvä kesä

Metsäkanalinnuille kuluva kesä on ollut suotuisa. Alkukesän lämmin jakso sai pesinnän alkuun aikaisin ja poikaset kuoriutuivat hieman normaalia varhemmin. Poikasille on myös riittänyt ruokaa, kun hyönteisiä on runsaasti.

luonto
Koppelo
Kuvan naarasmetsosta eli koppelosta lähetti Lapin Radion nettisivuille 20.5.2013 Pentti Morottaja.Pentti Morottaja

Metsässä kulkijoiden havaintojen mukaan poikasettomia kanalintunaaraita on harvassa. Poikueet ovat myös suuria, tavanomainen näky on puolenkymmentä poikasta ja muutamia jopa yhdeksän poikasen pesueita on tavattu.

Ratkaisevaa on ollut pesimäajan sää.

- Kevät, loppukevät, alkukesä ja keskikesä ovat kaikki olleet olosuhteiltaan suotuisia ja poikasten kannalta kriittisin aika, kuoriutumisesta juhannuksen alta pari viikkoa eteenpäin on ollut myös hyvä. Se on vaiheena kaikkein herkin, jos silloin on hallaa tai vesisadetta ja kylmää, niin poikasten pärjääminen on paljon vaikeampaa, sanoo kannanarvioija Pekka Helle Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitokselta.

- Poikasille on ollut myös runsaasti ruokaa, nehän syövät hyönteisiä ja toukkia ja niitä on lämpimänä kesänä paljon.

Laskentatuloksia lähiaikoina

Tähän aikaan kesästä kanalintupoikueet ovat korpipaikoissa ja muissa suojaisissa paikoissa. Ne lymyävät piilossa viimeiseen asti, kulkija voi kävellä ohi muutaman metrin päästä ilman että näkee vilaustakaan linnuista.

Kun poikaset kasvavat ja oppivat lentämään paremmin, kaikkoetäisyys kasvaa ja lintuja näkee enemmän. Tällöin alkaa otollinen aika riistakolmiolaskennalle.

- Riistakolmiolaskennat aloitetaan puolentoista viikon päästä ja ne pyritään saamaan jo neljäs elokuuta laskettua.

- Tuloksia voi odottaa sitten hyvin pian elokuun alussa. Sitten kun riittäväni monesta kolmiosta on saatu tulokset, niin hyvin pian ne laitetaan Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen verkkosivuille, sanoo kannanarviointipäällikkö Pekka Helle