Esko Salminen: Volter Kilven teksti on kuin savun kiehkura

Esko Salminen lupautui pitämään Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikolla ylimääräisen näytöksen luentaesityksestään kovan kysynnän vuoksi.

kulttuuri
Esko Salminen
YLE

Näyttelijä Esko Salminen tulkitsee Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikolla Kilven tekstiä luentaesityksessään. Liput myytiin ensimmäisiin näytöksiin loppuun niin nopeasti, että Salminen suostui järjestämään lisänäytöksen. _Härkäniemi tuumailee erinäisiä _-esityksen tekstin on dramatisoinut näyttelijä Heidi Krohn.

- Kun sitä luki uudestaan ja uudestaan, niin Kilpihän louhii sanoja, ja tietystä toistosta tulee tyylikeino. Se on sellaista salaa viisasta ja humoristista tekstiä, joka pulppuaa pikkuhiljaa ja antaa ajatusten tulla. Se on kuin savun kiehkura. Minusta se on aivan mainiota tekstiä kerta kaikkiaan, Salminen sanoo.

Salmiselle on käynyt alkujaan Volter Kilven teosten kanssa samalla tavalla, kuten hän arvelee käyneen monelle muullekin: ne ovat jääneet jossain vaiheessa kesken.

- Mutta sain tavata pikkupoikana hänen nuoremman veljensä Eero Kilven. Näin hänet Nummisuutareissa eno Sakerina. Minusta hän oli lumoava hahmo, valkotukkainen vibraattoääninen vanha mies. Sain tavata hänet näyttämön takana, ja se oli yhtä juhlaa pikkupojalle silloin, Salminen naurahtaa.

Kirjallisuusviikolla luentaesityksiin hakeutuu yleisöä, jolle Kilven teksti on jo ennestään perin juurin tuttua. Salmisen mielestä on antoisaa esiintyä yleisölle, joka tuntee tekstin vivahteet ja painotukset.

- Kyllä tässä ihan tarpeeksi saa kaivella ja pureskella sanoja. Tässä saa pitää varansa tekstin kanssa. Sitä ei saa päästää laukkaamaan, vaan sen täytyy antaa kulkeutua ja imeytyä, Salminen sanoo.