1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Koe-eläinten oloja tarkkaileva neuvottelukunta aloittamassa

Kaikissa eläinten hyvinvointia pohtivissa maa- ja metsätalousministeriön elimissä vaikuttaa jatkossa myös eläinsuojeluasiamies.

Maa- ja metsätalousministeriöön perustetaan tieteellisiin tai opetustarkoituksiin käytettävien eläinten suojeluun keskittyvä neuvottelukunta. Sen kokoonpano selviää syksyn aikana, ja varsinainen toiminta alkanee ennen vuodenvaihdetta.

Valtioneuvosto vahvisti elimen perustamista koskevan ehdotuksen yleisistunnossaan torstaina. Asetuksen on määrä tulla voimaan samaan aikaan koe-eläinten suojelusta annetun lain kanssa elokuun alussa.

Neuvottelukunta perustetaan EU:n koe-eläimiä koskevan direktiivin pohjalta. Elimessä toimii myös elokuussa valittava uusi eläinsuojeluasiamies.

Ryhmään nimetään yhteensä 15 jäsentä. Heidän tulee edustaa laaja-alaisesti muun muassa tiedettä, teollisuutta, eläinlääketiedettä ja eläinsuojelutyötä.

Elimen tehtävänä on esimerkiksi antaa suosituksia tieteellisiin tarkoituksiin käytettävien eläinten hankinnasta, pidosta ja käyttämisestä eri hankkeissa.

Lisäksi valtioneuvosto päätti torstaina, että eläinsuojeluasiamies lisätään myös tuotantoeläinten sekä seura- ja harrastuseläinten hyvinvoinnin neuvottelukuntien kokoonpanoihin. Neuvottelukuntien tehtävänä on arvioida eläinten hyvinvointia ja tehdä parannusehdotuksia.