Lasitettu parveke voi olla lämpöloukku koiralle

Koiria jätetään autoihin liian pitkäksi aikaa yhtä ajattelemattomasti kuin aiemminkin, mutta ongelmaksi ovat muodostuneet myös lasitetut parvekkeet. Suljetulla parvekkeella lämpötila voi nousta yhtä kovaksi kuin suljetussa autossa.

Kotimaa
Kerrostalon parvekkeita.
Jori Asikainen / Yle

Lasitettu parveke voi olla koiralle yhtä tukala lämpöloukku kuin auto. Tampereella on tullut tietoon joitakin tapauksia, joissa koira on lukittu lasitetulle parvekkeelle. Suljetussa tilassa auringonpaiste nostaa lämpötilan nopeasti vaarallisen korkeaksi.

Yleensä ilmoituksen tekee naapuri tai vastakkaisen talon asukas, sanoo vapaaehtoinen eläinsuojeluvalvoja Tiia Karvanen. Eläimistä halutaan pitää huolta.

- Ihmiset ovat aika huolissaan, sillä he ymmärtävät, kuinka tukalaa suljetulla parvekkeella voi olla.

Autoihin loukkuun jääneet koirat pysyvä ilmiö

Poliisi saa edelleen joka viikko ilmoituksia autoon unohdetuista koirista, sanoo ylikonstaapeli Juha-Pekka Taskinen. Hellepäivinä ilmoituksia tulee parikin päivässä ympäri Pirkanmaata.

Aina pyrimme käymään katsomassa, mikä tilanne on.

Juha-Pekka Taskinen

- Riippuu partiosta kuinka ilmoitukseen reagoidaan. Mutta aina pyrimme käymään katsomassa, mikä tilanne on.

Joskus poliisi joutuu murtautumaan autoon joko vääntämällä ikkuna auki tai rikkomalla lasin. Näin piti tehdä esimerkiksi muutama vuosi sitten Valkeakosken asuntomessuilla. Siellä autoon jääneellä koiralla tuli jo vaahtoa suusta, kun se ei saanut happea.

Ilmoittaminen kannattaa

Koiran jättäminen umpinaiseen autoon lämpimällä ilmalla on ajattelemattomuutta. Vaikka lemmikistä pidetään, ei ajatella, että auto voi kuumeta nopeastikin.

Hyvä, että kannetaan huolta.

Juha-Pekka Taskinen

Aina ei tarvitse autoonkaan koskea, sillä mahdollisuuksien mukaan auton omistaja selvitetään ja häneen otetaan yhteyttä.

- Siinä vaiheessa, kun poliisi soittaa, ihmiset suhtautuvat pääasiassa hyvin.

Joskus ilmoitus autoon jääneestä koirasta tehdään liiankin herkästi, heti auton ovien mentyä lukkoon. Valkeakosken seudun eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtajanakin toimiva Taskinen ei kuitenkaan moiti.

- Hyvä, että kannetaan huolta.