Netanjahu kiistää Israelin suostuvan ehdotettuihin rauhanneuvotteluihin

Palestiinalaisjohtajat äänestävät mahdollisesta rauhanneuvotteluihin suostumisesta vielä tänään. Yhdysvallat yrittää saada neuvotteluja käyntiin. Tiedossa ei ole, että neuvottelut olisivat alkamassa.

Ulkomaat
Benjamin Netanjahu Jerusalemissa 24. kesäkuuta 2012.
Sebastian Scheiner / EPA

Spekulaatiot Israelin ja palestiinalaisten mahdollisista rauhanneuvotteluista kiihtyvät. Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry on parhaillaan Lähi-idässä, hän yrittää jälleen saada neuvottelut alkuun. Yhdysvallat on tänään torstaina tiedottanut, ettei ilmoitusta neuvottelujen aloittamisesta ole tiedossa.

Aiemmin tänään uutistoimisto Reutersin haastattelema israelilaislähde kertoi, että Israel on suostunut ehdotettuun malliin uusista rauhanneuvotteluista palestiinalaisten kanssa. Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu puolestaan kiistää tällaiset tiedot.

Ehdotuksen mukaan neuvottelut lähtisivät siitä, että tulevan palestiinalaisvaltion rajat olisivat samat, jotka olivat voimassa ennen vuoden 1967 sotaa, tosin sovituin vaihtokaupoin. Kuuden päivän sodassa 1967 Israel miehitti palestiinalaisalueet Gazan ja Länsirannan.

Uutistoimisto AFP:n mukaan palestiinalaisjohtajat aikovat äänestää mahdollisista neuvotteluista Israelin kanssa tänään torstaina. AFP on saanut tietonsa Palestiinan vapautusjärjestö PLO:lta. Yhdysvallat on ehdottanut, että neuvottelut aloitetaan riippumatta siirtokuntakiellosta, joka on yksi palestiinalaisten päävaatimuksista.

Siirtokunnat yksi vaikeimmista kysymyksistä

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry on kuvaillut olevansa toiveikas osapuolien saamisesta piakkoin saman pöydän ääreen. Yksi suurimmista kiistakysymyksistä on ollut israelilaisten siirtokuntarakentaminen Länsirannalla. Palestiinalaisjohtaja Mahmud Abbasin mukaan Israelin on keskeytettävä siirtokuntarakentaminen, vasta sitten neuvottelut voidaan aloittaa. Netanjahu puolestaan on vaatinut Abbasia neuvottelupöytään ilman ehtoja.

Reutersin israelilaislähteen mukaan Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry ilmoittaa asiasta, jos palestiinalaiset hyväksyvät ehdotuksen. Arabiliitto on jo antanut tukensa Kerryn ehdotukselle rauhanneuvottelujen aloittamisesta.

Neuvottelut kilpistyivät vuonna 2010 israelilaisten siirtokuntien vuoksi.

Kerry on tavannut muun muassa Arabiliiton edustajia Jordaniassa. Siellä hän on tutustunut myös Syyrian pakolaisten oloihin pakolaisleirillä. Matka on Kerryn kuudes alueelle maaliskuun jälkeen.

Lähteet: Reuters, AFP