80 vuotta Haltilla huvin vuoksi

Kaarina Karin, Anna Lehtosen ja Inkeri Arajärven ensimmäisestä retkestä Haltille on kulunut 80 vuotta. Sen jälkeen Haltilla on käynyt yli 100 000 retkeläistä. Virstanpylvästä juhlitaan Kilpisjärven luontotalolla elokuun toisena päivänä.

Kotimaa
Haltin huipulla on hyvä kuvauttaa itsensä
Suomen korkein tunturi Halti on retkeilijöiden suosima kohde.Jarmo Honkanen / Yle

- Olemme nousseet Haltin laelle. Eteemme leviää laaja kivikkotasanne, jonka reunat rajoittuvat pilviin. Kirjoitimme mukanamme olevaan vieraskirjaan lyhyen kuvauksen matkamme vaiheista; vieraskirja asetettiin vaatimattomaan Fazerilta ostettuun peltirasiaan. Se asetettiin selvästi näkyvään, mutta sateilta suojattuun koloon kivien väliin.

Näin kirjoittaa Kaarina Kari Haltin valloitus -kirjassaan vuonna 1978. Nousu oli virstanpylväs Käsivarren ja samalla koko Lapin turhankävelyturismin, siis vaeltamisen historiassa. Karin ja kumppaneiden visiittiä Haltille pidetään ensimmäisenä etelästä tulevien vaeltajien huvimatkana Suomen korkeimmalle tunturille.

Olemme nousseet Haltin laelle. Eteemme leviää laaja kivikkotasanne, jonka reunat rajoittuvat pilviin.

Karin seurue jätti Haltille siis myös kuuluisan vieraskirjan, johon jokainen kävijä voi jättää puumerkkinsä. Nykyisin Yliperän tuntureilla liikkuu retkeilijöitä niin kesällä kuin talvella, ja vieraskirjaan ilmestyy jopa 5000 nimeä vuodessa. Monet nykykulkijat saavuttavat Haltin moottorikelkalla, mutta täysin ilman helpotuksia ei Karikaan kulkenut. Seurueen painavat varusteet kulkivat porolla, jota ohjasti oppaana toiminut 66-vuotias Piera Roksi.

Suomalaisten naisten aloittamaa retkeilykulttuuria ja ensimmäistä Haltin retkeä juhlistetaan Kilpisjärven luontotalolla perjantaina 2.8.2013, jolloin tarjoillaan juhlakahveja klo 12-15 Karin seurueen retken kunniaksi.