Kuljetusammattilainen: Forcitilla rikotaan härskisti työaikalakia

Ylen saamien tietojen mukaan kuljetusalalla on arvosteltu Forcitin kuljetusten turvallisuusriskejä jo aiemmin. Poliisi jatkaa Vihtavuoren suuronnettomuusvaaran tutkinnan yhteydessä myös vaarallisten aineiden kuljetusrikosepäilyn tutkintaa.

Kotimaa
YLE Keski-Suomi

Ylen tavoittaman kuljetusammattilaisen yhteistyö Forcitin kanssa tyssäsi yrittäjän mukaan siihen, että kuljetusyritys ei suostunut venyttämään lain pykäliä. Kuljetusalan ammattilaisen mukaan työaikamääräysten rikkominen on alalla yleistä.

15 tunnin vuorokausityöaikoja ylitetään muun muassa digitaalisten ajopiirturien kortteja vaihtamalla.

- Ei työaikamääräyksiä valvota. Monesti vaan seurataan sitä, että jokainen ymmärtää mikä se ajoaika on, mutta ei ymmärretä sitä, mikä se kokonaispäivän mitta on, kuljetusammattilainen kertoo Ylelle.

Vihtavuoressa kuumentunut jätekontti on saanut Keski-Suomen poliisin tutkimaan muun muassa vaarallisten aineiden kuljetusrikosta.

- Vaarallisten aineiden kuljetuksesta lähtökohtaisesti vastaa lähettäjä. Mutta tällaisessa liiketoiminnassa, johon liittyy useita sopimuksellisia rakenteita, asiat eivät ihan yksiselitteisiä, sanoo rikosylikomisario Mikko Porvali Keski-Suomen poliisilaitokselta.

Kuljettaja ei välttämättä tiedä mitä kuljettaa

Laki säätelee tarkasti vaarallisten aineiden kuljetuksia maanteillä. Lain mukaan kuljettajan on varmistettava, että kyydissä on sellaista ainetta, jota maantiellä saa kuljettaa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että lastin uskotaan olevan sitä, mitä sen sanotaan olevan.

- Jos lasti haetaan tehtaalta, niin kyllähän silloin tietää mitä se on. Mutta jos jotain jäte-eriä työmaalta haetaan, niin eihän siitä voi tietää mitä se on. Jos turvallisuutta haetaan, niin tähän on tultava muutos, kuljetusammattilainen sanoo.

Kuljetusammattilaisen mukaan Forcitin kuljetuksia ovat hoitaneet muun muassa vuokratyöfirmasta pestatut kokemattomat kuskit.

Vaarallisten aineiden kuljetuksiin vaadittava ADR-ajolupa on päivitettävä viiden vuoden välein.

Lisäksi valistuneet kemian alan yritykset kouluttavat urakoitsijoita varta vasten omien tuotteidensa kuljettamiseen.

Forcitin toimitusjohtaja Ulf Sjöblom kieltäytyi kommentoimasta yhtiön kuljetuksiin liittyviä asioita.